2008'de kaldırılan o vergi geri geliyor!

2008'de kaldırılan o vergi geri geliyor!

Ekonomi Haberleri

2008 krizinde yatırımcıları çekmek için kaldırılan borsa vergisi yeniden getiriliyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomide dönüşüm sağlayacağını ifade ettiği ikinci dönüşüm paketini açıkladı. Davutoğlu'nun yeni paketinden borsaya vergi sürprizi çıktı. Türkiye'yi küresel krizinden korumak amacıyla 2008 yılında kaldırılan borsa vergisinin küresel çalkantıların yeniden Arttığı, gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışının başladığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti.


KAYITDIŞI BAŞKA BAHARA
Hükümetin ikinci grup eylem planında toplam 8 program yer aldı. Bu programların 7'sinin ayrıntısı açıklanırken merakla beklenen kayıtdışının azaltılması programı sadece "başlık" olarak kaldı. Bu programın daha sonra ayrıca açıklanacağı belirtildi.


2 YIL VADE KRİTİK EŞİK
İkinci grup programlar; üretimde verimlilik, yurtiçi tasarruflar, İstanbul Finans Merkezi, kamu harcamaları, kamu gelirleri, iş ve yatırım geliştirme ve istatistiki bilgi başlıklarından oluşuyor.
Halen borsa kazançları dışındaki tüm tasarruf ve yatırım araçlarından yüzde 10 civarında stopaj (vergi) kesiliyor. Açıklanan yeni programa göre Maliye Bakanlığı, tıpkı banka mevduatlarındaki vade farkında olduğu gibi hisse senetleri kazançlarını da elde tutma sürelerine göre farklı oranlarda vergiye tabi tutacak. Böylece 2 yılın altında hisse senedi alım satımlarının tümü süreye bağlı olarak kademeli artan vergilendirecek.


TEBLİĞ YETERLİ OLACAK
Yeni sistemle birlikte borsada sürekli alım satım yapanlar kazançları üzerinden en yüksek vergiyi ödeyecek. Borsa vergisi, tasarrufların uzun vadeye kaydırılması politikası alt başlığında açıklandı.
Vergi oranlarında yapılacak değişiklik için Maliye'nin tebliğ çıkarması yeterli olacak. Ayrıca yapılacak bir yenilikle ban- kalar arasında para gibi altın transfer edilmesi de sağlanacak.


KIYILARA DEV YATIRIM
Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Programda değerli ve kıt kaynak olarak tarif edilen kıyı alanlarının koruma kullanma dengesini gözeterek bütüncül bir çerçevede ele alınarak ülke kıyılarının rasyonel ve sürdürülebilir yönetimini sağlamak üzere Bütünleşik Kıyı Alanı Yönetim Planları'nın tamamlanması öncelikler arasına alındığı ifade edildi.
Kıyılarda stratejik ve büyük ölçekli yatırımlara uygun yerlerin tespit edileceği belirtilen programa göre, kıyılar nükleer santral, rafineri ve benzeri dev yatırımlara açılacak.


HALKA AÇILAN ŞİRKETE DÜŞÜK VERGİ MÜJDESİ
Programda, şirketlerin halka açılmalarını teşvik etmek amacıyla vergi indirimleri de getirilecek. Buna göre örneğin yüzde 25 ve daha üzerinde hissesini halka açan şirketlere örneğin 5 yıl yüzde 20'nin daha altında Kurumlar Vergisi ödeme hakkı tanınacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...