Horlama hem eşe hem de kalbe zarar

Horlama hem eşe hem de kalbe zarar

SAĞLIK Haberleri

Solunum durması, kandaki oksijen seviyesini düşürüyor. Bu da uykuda ani ölüm riskini artırıyor.

Horlamanın sadece etrafı rahatsız eden sosyal bir problem değil, sağlığı da tehdit eden bir problem olduğu bildirildi. Tıp dilinde uyku apnesi olarak adlandırılan uykuda solunum durmasının tıkayıcı uyku apnesi hastalığı ile birlikte olduğunda görüldüğünde felçten kalp krizine kadar bir çok ciddi sağlık problemine yol açacağını söyleyen Emsey Hospital'dan KBB Uzmanı Prof. Dr. Suat Turgut, "Böyle durumlarda, horlama solunum durması ile kesilir. Bu noktada horlama duyulmaz, solunum ise tam durmuştur. 10 saniyenin üzerindeki nefessiz kalma nöbetlerinin, bir saat içinde 7'den fazla görülmesi hayatı ciddi şekilde tehdit eder" dedi.
ANİ ÖLÜM RİSKİ VAR
Apnenin hastalığın şiddetine göre hastalarda saatte 30-300 defa olabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Turgut, "Solunum durunca, uykuda kan oksijen düzeyi aşırı oranda düşer. Kanda oksijen düşünce, beyindeki solunum merkezi uyarılarak solunum tekrar başlatılır. Bu olay olmazsa, uykuda ani ölümler görülebilir. Oksijenin düştüğü bu dönemde, kalp kanı daha çok pompalamak zorundadır. Bir süre sonra kalp ritmi bozulurken, yıllar içinde yüksek tansiyon ve kalp büyümesi yerleşir" diye konuştu. Prof. Dr. Turgut, tıkayıcı tipte horlama hastalığı olan kişilerin uykularının çok az bir kısmında derin uyku uyuyabildikleri, bunun için de gün içerisinde sürekli olarak uyukladıklarını söyledi.
ZİYNETİ KOCABIYIK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...