Büyük yırtıcılar Avrupa'ya geri döndü

Büyük yırtıcılar Avrupa'ya geri döndü

YAŞAM Haberleri

Yapılan araştırmalara göre kahverengi ayı gibi büyük yırtıcılar Avrupa Kıtası'na geri dönüyor

Sonuçları Sciende dergisinde yayımlanan araştırmayı gerçekleştiren bilim adamları, son yıllarda insanlarla daha yakın koşullar içinde yaşamayı öğrenen kahverengi ayı gibi büyük yırtıcıların Avrupa Kıtası'ndaki mevcut popülasyonlarında istikrarlı bir artış yaşandığını belirtiyor. Araştırmayı gerçekleştiren bilim adamlarından Guillaume Chapron ve ekip arkadaşları kahverengi ayı, vaşak, kurt ve kutup porsuğu gibi büyük yırtıcıların Avrupa'nın üçte birlik bir kısmında yaşadığını tespit etti. Avrupa'nın farklı kesimlerinde yaşayan bu hayvanların bölgelere göre birkaç büyük (1000 civarı), çok sayıda orta büyüklükteki (100 civarı) ve az sayıdaki küçük (10 civarı) gruplar halinde yaşadıklarını söyleyen bilim adamları, Alaska göz önünde bulundurulmadığı takdirde, Avrupa'da yaşayan vahşi kurtların sayısının, daha geniş topraklara sahip ABD'de yaşayanların (1200-5500) iki katından daha fazla olduğunu belirtiyor.
Araştırmadan çıkan sonuçlar büyük yırtıcıların günümüz koşullarında yoğun nüfuslu yerleşim bölgelerinin yakınlarında bulunan kentlerin, yolların ve çiftliklerin hemen yanı başında insanlarla birlikte yaşamayı öğrenmeye başladıklarını kanıtlıyor.
Bilim adamları, söz konusu yırtıcıların geri dönüşünün altında yatan en büyük nedenin ise insanların ayıları ve kurtları artık düşman olarak görmeyip, onları öldürmeye çalışmamaları olduğunu söylüyor. Ayrıca Avrupa'daki siyasal istikrar ve çevre ile vahşi hayatın korunmasına yönelik olarak çıkartılan genel kanunlar da ilgili süreçte büyük rol oynuyor.
Kaynak: RS FM

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...