Obama'dan Guantanamo açıklaması: Hapishaneyi kapatmak millî zorunluluk

Obama'dan Guantanamo açıklaması: Hapishaneyi kapatmak millî  zorunluluk

DÜNYA Haberleri

ABD Başkanı, "Guantanamo'nun faaliyette olması, millî güvenliğimizin altını kazıyor. Burayı kapatmamız lazım" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Guantanamo hapishanesinin kapatılmasının millî güvenlik açısından "zorunluluk" arz ettiğini belirterek, "Guantanamo'nun faaliyette olması, millî güvenliğimizin altını kazıyor. Burayı kapatmamız lazım. Kongre'nin iki kanadındaki üyeleri, Amerikan tarihinin bu sayfasını kapatmak için bizimle çalışmaya çağırıyoruz" dedi. ABD Kongresi'nin geçen hafta kabul ettiği savunma yasa tasarısında Guantanamo hapishanesinin kapatılmasının önüne geçilmişti. Bunun üzerine yazılı bir açıklama yapan Obama, Guantanamo'nun açık kalmasının ABD'nin millî güvenliğini zayıflattığını, kilit müttefik ve partnerlerle ilişkilere zarar verdiğini ve aşırılık yanlılarını cesaretlendirdiğini ifade etti. Obama, Noel tatili için Hawaii'ye gitmeden önce düzenlediği basın toplantısında ise önemli açıklamalarda bulundu. ABD ile Küba ilişkilerinde tarihi yeni döneme değinen Obama, şu anda kendisinin Küba'ya gitmesi veya Küba Devlet Başkanı Castro'nun Washington'a gelmesi gibi bir aşamada olmadıklarını söyledi. ABD lideri, ülkedeki siyahilerin durumunun da başkanlık görevine başladığı zamana göre daha iyi olduğunu belirtti. Sony'nin "Röportaj" filmine Kuzey Kore tarafından yapılan siber saldırı ve tehditler konusunda da Kuzey Kore'ye karşı "orantılı ve zamanını kendilerinin belirleyeceği" bir cevap vereceklerini bildirdi. Obama, toplantıda sadece kadın gazetecilere soru hakkı vererek bir ilki gerçekleştirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, bu hareketin kadın gazetecileri öne çıkarmak için kasıtlı olarak tasarlandığını belirtti.


KONGRE'DEN YARDIM İSTEDİ
Başkanlığından önce Guantanamo hapishanesini kapatacağı taahhüdünde bulunan Obama, Kongre'nin her iki kanadındaki üyeleri, hapishanenin kapatılması için birlikte çalışmaya davet etti.






UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...