Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye'nin Bosna Hersek yardımları tarih yazıyor

Türkiye'nin Bosna Hersek yardımları tarih yazıyor

DÜNYA Haberleri

Türkiye'nin Bosna Hersek ekonomisini geliştirmek için sağladığı kredi desteğinden istifade eden firmalar başarılı atılımlar gerçekleştiriyor.

Türkiye'nin Bosna Hersek ekonomisini geliştirmek için sağladığı kredi desteğinden istifade eden firmalar, başarılı atılımlar yaparak yüzlerce kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye'nin savaş sırasında ülkelerini terk etmek zorunda kalan Bosnalıların ülkelerine dönerek kendi işletmelerini açabilmeleri ve Bosna Hersek ekonomisine destek ve işsizliğin azaltılması gayesiyle sıfır veya sıfıra yakın faiz oranlarıyla önce 100 milyon Avro daha sonra buna ek olarak 50 milyon Avro tutarındaki kredi desteğinden faydalanan firmalar, başarı hikayeleri yazıyor.
Bosna Hersek'te Ziraat Bankası'nın ülkedeki iştirakı Ziraat Bank Bosna ve BBI (Bosna Bank International) aracılığıyla tatbik edilen kredi hatlarından istifade eden firmalardan Travnik merkezli Olip, Türkiye'nin sağladığı kredi desteğiyle kurulu gücünü artırarak 250 kişiye daha istihdam sağladı.
BBI Bankası tarafından neşredilen verilere göre 1991'de 100 işçiyle yola çıkan firma bugün 1170 işçi çalıştırıyor ve günde 5,500 adete ulaştırdığı kapasitesiyle aralarında Almanya ve İngiltere'nin de bulunduğu birçok ülkeye ihracat yapıyor.
Yine Travnik merkezli bir firma olan Polyorad ise 1990'lı yıllarda bir aile işletmesi iken şimdi 50 tam zamanlı çalışanı olan ve Bosna Hersek'in dört bir yanında market raflarında yerini alan süt ürünleri üreten bir deve dönüştü.
'Dimko' marka peynirin imalatına günlük 50 litre süt işleyerek başlayan şirket, halihazırda günlük 20 bin litre süt işliyor ve aralarında Amerika ve Avustralya'nın da bulunduğu ülkelere ihracat yapıyor.
Türk kredisi ile Srebrenitsa'da açılan pelet fabrikası ise birkaç ay önce başladığı deneme üretiminden sonra 25 kişiye istihdam sağladı.
300 Bin Avro yatırımla kurulan üretim tesisine Türk kredisiyle 1,5 Milyon KM daha yatırım yapacak firma, yılda 60 bin metreküp odun işlemeyi planlıyor. nbsp;Yeni yatırımlarla kapasitesini yüzde yüz artıracak işletme, Srebrenitsa'ya geri dönen Boşnaklar'a iş imkanı sağlayacak.
Zvornik'te kurulan Voçar promet adlı şirket ise Türk kredisi sayesinde savaş sırasında ülkesini terkettikten sonra Bosna Hersek'e geri dönen 45 vatandaşa iş imkanı sağlıyor. Kredi desteği sayesinde tesise 5 bin metrekarelik bir saha daha ekleyen firma, büyük oranda Almanya'ya işlenmiş meyve ve sebze ihracatı yapıyor.
BBI ve Ziraat Banka Bosna tarafından Ağustos ayında yayınlanan verilere göre kredinin uygulanmaya başlandığı ilk 18 ayda 2 binden fazla şahıs ve 300'den fazla firmaya kredi sağlanırken Türkiye'nin tedarik ettiği 100 milyon Avroluk ilk kredi dilimi sayesinde en az 5700 kişiye iş imkanı sağlandı. Aralık ayı itibarıyla bu rakamın çok daha yüksek bir seviyeye ulaşmış olduğu tahmin ediliyor.
KAYNAK: ZAMBAK.BA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...