Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Arjantin'de mahkemeden hayvanseverleri sevindiren karar

/ Kaynak: AA
Arjantin'de mahkemeden hayvanseverleri sevindiren karar

DÜNYA Haberleri  / AA

Mahkeme, Sandra adlı orangutanın "nesne" değil "duyguları olan bir varlık" olduğuna karar vererek özgür bırakılmasına hükmetti

Güney Amerika ülkelerinden Arjantin'de mahkeme, 20 yıldır hayvanat bahçesinde kafeste tutulan bir orangutana bazı yasal haklar tanınabileceğine hükmetti.
BBC'nin haberine göre Arjantin Hayvan Hakları Avukatları Derneği (AFADA), Sandra adlı orangutanın yasadışı bir biçimde Buenos Aires Hayvanat Bahçesi'nde tutsak edildiğini ileri sürerek hayvanın serbest bırakılması için mahkemeye başvurdu.
Sandra'nın "nesne" değil "duyguları olan bir varlık" olduğunu savunan avukatlar, orangutanın yıllarca yasa dışı bir şekilde özgürlüğünden mahrum bırakıldığını vurguladı.
Avukatların talebini haklı bulan mahkeme heyeti, Sandra'nın daha fazla özgürlüğe sahip olacağı bir doğal yaşam parkına gönderilmesine karar verdi.
Buenos Aires Hayvanat Bahçesi'nin kararı temyiz etmemesi durumunda Sandra, Brezilya'daki bir doğal yaşam parkına gönderilecek.
AFADA avukatlarından Paul Buompadre, La Nacion gazetesine yaptığı açıklamada "Bu karar, sadece Sandra'nın değil, hayvanat bahçelerinde, sirklerde, su parklarında ve laboratuvarlarda keyfi olarak insafsızca özgürlüklerinden yoksun bırakılan diğer hayvanların da özgürlüğüne kavuşması için emsal olacak" dedi.
Almanya'daki bir hayvanat bahçesinde 1986 yılında doğan Sandra, 1994'te Buenos Aires'teki hayvanat bahçesine gönderilmişti. Utangaç bir yapıya sahip olan Sandra, kafesinde kendisini görmeye gelenler ziyaretçilerden saklanmaya çalışıyordu.
Karar, hayvanseverler tarafından da memnuniyetle karşılandı.
Daha önce New York'taki mahkeme, özel mülkiyet olduğu ve kanuni hakları bulunmadığı gerekçesiyle bir şempanzenin özgür bırakılması talebini reddetmişti.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...