Bakan Eker: Terör, su ve tarımdan korkuyor

Bakan Eker: Terör, su ve tarımdan korkuyor

Ekonomi Haberleri

Bakan Mehdi Eker, PKK'nın çözüm sürecini baltalamak için bölgedeki su ve tarım yatırımlarına saldırdığına dikkat çekerek, açıklamalarda bulundu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Türkiye'de 24 milyon civarında kesimin tarımdan beslendiğine işaret ederek, doğu ve güneydoğu bölgesinde de, Türkiye genelinde de çiftçi kesiminin önündeki en önemli meselenin su olduğu söyledi. TİGEM'in Karacabey Tesislerinde gazetecilerle sohbet eden Bakan Eker, Türkiye'nin mutlak surette sulanabilecek arazilerini sulamaya açması ve başlatılan projeleri ve reformlarını sürdürmesi gerektiğine vurgu yaptı. 2009-2013 arasında hayvancılığa 800 milyon lira, 2014'te 216 milyon lira destekleme yaptıklarını belirten Eker, 2016'ya kadar da 400 milyon liralık daha ilave bir yatırım planlıyoruz" dedi.
Tarımın ağırlığının olduğu Doğu ve Güneydoğu'da bölge insanını kalkındıracak projelerde de su sorununa çözüm bulmak amacıyla başlatılan Silvan Sulama Barajı ve Kralkızı Barajlarının Diyarbakır ve Urfa'nın tarihini ve kaderini değiştireceğini kaydeden Eker, "2007 yılındaki kuraklıktan dolayı Diyarbakır ve Urfalı toprağını terk etti. Çiftçi bir sürü masraf yapmıştı. Sıfır ürün aldı. Su olsa yılda iki kez ürün alınıyor. Dolayısıyla onların kaderini değiştirecek şekilde bir yatırım. 2012 Mayıs ayında temelini attık, derivasyon tünelleri yapıldı. 2,5 milyon dönüm arazi sulanacak. Yine Kralkızı Barajı ile de 1,5 milyon dönem arazide sulama olacak. Böylece 4 milyon dönüm arazi sulanacak. Ama terör örgütü istemiyor. Tarım gelişince bölge insanının ekonomik olarak güçlenmesinden korkuyor. Şantiyelere kaç kez saldırı oldu. Her iki inşaat da şu anda durmuş, çalışılmıyor. Süreci de bu tür durumlarla baltalıyorlar. Baraj inşaatına baskı kurma çözüm sürecini baltalamadır" diye konuştu.
1 MİLYON DÖNÜM SULANACAK
TİGEM'e ait 38 tarım işletmesinden 19'unun kar paylaşımı esasına göre kirada, 18'inin ise TİGEM tarafından işletildiğini dile getiren Eker, "Kiradaki işletmeler 3,3 milyon dönüm olarak toplam arazinin yüzde 8'ini oluşturuyor. Karacabey'de yıllık 60 milyon lira olmak üzere tüm TİGEM işletmelerinden 550 milyon lira hasılat bekleniyor. En büyük işletme 1,7 milyon dönüm arazisi ile dünyanın da en büyük işletmesi olan Ceylanpınar TİGEM'dir. 336 milyon liralık sulama yatırımı yaptık. 1000 kuyu açtık. Böylece 500 bin dönüm araziyi sulamaya açtık. 200 bin dönüm arazi sulamaya açılmıştı geçmişte. GAP'ın tamamlanmasıyla 280 bin dönüm alanın da sulamaya açılmasıyla Ceylanpınar'da 1 milyon dönüm alanda sulama yapılacak. Su olması halinde Ceylanpınar'da hemen her tür ürün alınabilecek. Otlakların gelişmesiyle hayvancılıkta da koyunculuk önemli bir gelişme kaydedecek" dedi. nbsp;
İsrail'e toprak yok nbsp;Ceylanpınar TİGEM'de İsraillerin ve Arapların yer alıp almadığı iddialarına ilişkin bir soruya da Bakan Eker, "Hiç kimse zerre yer almış değil. O sözlerin zerresi doğru değil. Talep dahi edilmiyor. Orayı satma niyetinde hiçbir zaman olmadık. Son 12 yılda böyle bir düşüncemiz de olmadı. O tür büyük işletmeleri parça parça dahi kiralamayı düşünmedik" diye konuştu.


BAKANIN GÖZDESİ
Tarım Bakanı Mehdi Eker'in gözdesi olan Caş, nbsp;yarış tarihine adını yazdırdı. Sayısız yarış kazanan Caş taylarıyla devlete para basıyor.
FİKRET ÇENGEL

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...