Otel fiyatları artarsa 2 milyon turisti kaybederiz

Otel fiyatları artarsa 2 milyon turisti kaybederiz

Ekonomi Haberleri

Rusya'da yaşanan ekonomik kriz Türk turizmini vurdu. Sektörün geleceği ise Antalya'daki otellerin alacağı tavra bağlı.

Rusya'da yaşanan ekonomik kriz Türk turizm sektörünü korkuttu. Ülkedeki tur operatörleri bir bir iflasını açıklarken sektör temsilcileri, Antalya'daki otellerin fiyat artışına gitmesi durumunda Rus turistlerin kaybedileceği uyarısında bulunuyor. Rus pazarının feda edilemeyecek kadar büyük olduğuna dikkat çeken yetkililer Ruble ile satışların kaybı en asgariye indireceğini belirtiyorlar. 

Ukrayna ile başlayan ve petrol fiyatlarıyla kendisini iyice hissettiren krizle Ruble dolar karşısında yarı yarıya geriledi. Yani Ruslar bir anlamda fakirledi. Alım gücü azalan ve AB ülkelerinin kendilerine uyguladığı ambargoya kızan Ruslar bu ülkelere gitmemeye başlayınca 17 tur operatörü iflas etti. Krizden Türk turizm sektörü de etkilendi. Bu süreçte Türkiye'ye Rus turist getiren bir firma iflasını açıklarken, 20 Ağustos'tan itibaren rezervasyonlar azaldı, ekim ayında ise bıçak gibi kesildi. Yüksek dönemde yüzde 17 artış gösteren Rus turist sayısı ekim aynında yüzde 29 düştü. Sert düşüşle birlikte Ocak-Ekim ayındaki Rus turist sayısındaki artış yüzde 5.7'de kaldı. Kasım ayı itibarıyla Türkiye'ye gelen Rus turist sayısının 4.3 milyon yaklaştığını belirten Genç Turizmciler Derneği (GTD) Başkanı Bulut Bağcı, bunun 3.2 milyonu Antalya'ya geldiğini söyledi. Antalya'da otellerin dolar üzerinden rezervasyon aldığını ifade eden Bağcı, "Şuan Ruslarla iyi bir dönemdeyiz. AB'ye değil Türkiye'ye yaklaşmaya çalışıyorlar. Ruslar kolay kolay Türkiye'den vazgeçmezler. Ancak Antalya'daki oteller fiyatlarını artırırsa Rusları İtalya ve Yunanistan'a kaptırabiliriz. Çünkü gelirleri yarı yarıya düştü. Kuru sabitleyebilirler ya da fiyatları en azından stabil tutmaları gerekiyor" dedi. 

Otel fiyatları artarsa 2 milyon turisti kaybederiz

Luxuryturkey.ru'nun kurucusu ve My Travel Premium Yönetim Kurulu Başkanı  Mustafa Gül de, Türk turizmcilere erken rezervasyonu ruble ile yapın, parayı peşin alın önerisinde bulundu. Gül, "Rusya'da bu dönemde günde 4-5 uçak kalkarken bu sayı şimdilerde 1're düştü. Kurlar böyle devam ederse Rusya'dan ülkemize yüzde 50 turist kaybı olması mümkün. Bu da 2 milyon turist demek. Ruslar mutlaka tatile gitmek isteyecektir. Yılda 4 defa tatile giderken en az 2 kere tatile gitmek isteyecektir. Şuan yılbaşı rezervasyonlarında yüzde 60 azalma var. Belli bir dönem Türk operatör ve otellerimizin iyi niyetle bakmasını, Rusların bizim için önemli olduğunu vurgulayarak fiyatları düşürmelerini değil ama kuru sabitlemesini öneririm. Mesela mayıs ayı satışlarını Ruble ile yapabilirler. Otellerin böyle bir jest yapması Rusya'da olay olur" diye konuştu. 

Erken rezervasyon sos veriyor
Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Alper Özkan Türk turizm sektörünün krizleri atlatabilecek esnekliğe sahip olduğunu belirterek, sektörün ürün yelpazesini çeşitlendirme önerisinde bulundu. Özkan, "Biz den 3 yıldızlıdan 5 yıldızlı otele kadar oteller bulunuyor. 5 yıldızlı otellere gideceklerini 4 yıldızlı otelleri tercih edebilirler. Ruslara farklı alternatifler de sunabiliriz. Alım gücüne uygun farklı destinasyonlara götürebiliriz. Mesela, Mersin-Adana destinasyonu olabilir. Ya da İzmir, İç Ege ya da Karadeniz'e götürebiliriz. Bunlar bizim avantajımız" dedi. Rusya'daki krizin turizm sektörünü teğet geçmeyeceğini ifade eden Özkan, geçen yıl erken rezervasyonla yüzde 25-30 civarı artış sağlarken bunun bu sene düşeceğini kaydetti. 

ÖMER TEMÜR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...