Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Geçici göz bozukluğu MS belirtisi olabilir!

Geçici göz bozukluğu MS belirtisi olabilir!

SAĞLIK Haberleri

Bir beyin damar hastalığı olan Multipl Skleroz, ani başlayan ve kısa sürede tedavisiz iyileşen ataklarla ortaya çıkıyor.

Son dönemde Serdar Ortaç'la gündeme gelen Multipl Skleroz (MS) hastalığının çoğunlukla göz belirtileri ile ortaya çıktığı bildirildi. Genellikle 20-40 yaşları arasında üretken çağdaki gençlerde görülen ve ilerleyerek özürlülüğe sebep olabilen Multipl Skleroz gençlerde, travmalardan sonra ikinci özürlülük sebebi olarak biliniyor. Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Taşkın Duman, "Merkezi sinir sistemi hastalığı olan MS, tekrarlayan ataklarla başlar. Bu ataklar en az 24 saat sürmekle beraber genel olarak birkaç hafta sürebilir. Sonrasında kendiliğinden ya da ilaç tedavisi ile büyük oranda veya tamamen düzelir. Sinir sistemi hastalığı olduğu için hangi siniri etkilediyse ilk belirtiler o organda ortaya çıkar. Ataklar sırasında sıklıkla görülen belirtiler gözde puslu görme veya görme kaybı, çift görme, ellerde, yüzde, bacaklarda uyuşma-güçsüzlük veya dengesizliktir. Herkesteki belirtileri farklı olabilir" dedi.
Hastalığın sebebinin tam olarak bilinmediğini ancak genetik yatkınlık sonucu ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Duman, "Hastalık beyin ve omuriliğin hasarlı alanlarında sertleşmiş dokular oluşmasıyla meydana gelir. Belirtiler kişiden kişiye değiştiği gibi hafif ya da ağır olabilir. Bazı durumlarda tam olarak düzelmeyebilir. Ömür boyu süren bu hastalıkta ilk belirtiler genellikle hafif olduğu ve tedaviye gerek kalmaksızın geçtiğinden önemsenmez. Multipl sklerozu ortaya çıkarmak zor olabilir ve hastalığa tanı konulması yıllar alabilir. Fakat daha sonraki ataklar daha ciddidir ve genellikle kalıcı hasar bırakır. Bu nedenle ilk belirtiler hafife alınmamalıdır" dedi.
YOLUN SONU DEĞİL
MS'in Türkiye'de yaklaşık 40 bin kişiyi etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Taşkın Duman, hastalığın çok iyi bilinmediğini ve yanlış bilgiler olduğunu belirterek, "Bugün için multipl sklerozun henüz kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, atakla ortaya çıkan nörolojik bulguların giderilmesi, atakların önlenmesi, kalıcı nörolojik bulguların ve özürlülüğün önlenmesi mümkündür. Önemli olan erken teşhis konulması ve hastanın doğru tedaviye yönlendirilmesi gereklidir. Multipl skleroz yolun sonu değildir. Her hasta mutlaka özürlü olacak diye bir şey yoktur. Bugün doğru tedavi ile hastalıkla birlikte yıllarca sağlıklı yaşayan, çocuk sahibi olan ve mesleklerini sürdüren hastalar vardır" dedi.

BAŞKA HASTALIKLARLA KARIŞTIRILIYOR

Multipl Sklerozun belirtilerinin kişiden kişiye değiştiğini ve aynı kişide zaman zaman farklı şekillerde ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Taşkın Duman, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı:

-Göz bozukluğu: Çift görme veya gözün irade dışı hareketi

-Vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen veya tamamen felç olması

-Ellerin titremesi

-Mesane ve kalın bağırsak kontrolünün kaybı

-Sendelenme veya denge kaybı

-Dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları

-Aşırı halsizlik veya kendini alışılmamış biçimde yorgun hissetme

-Koordinasyon bozukluğu

-Uyuşma veya karıncalanma hissi

-Ayakların sürüklenmesi

Başlangıç belirtileri genellikle hafiftir ve tedavi edilmeden kaybolurlar. Fakat zaman ilerledikçe bunlar daha sık ve daha ağır olabilir. nbsp;

ZİYNETİ KOCABIYIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...