Yemen'de insan hakları ihlalleri

/ Kaynak: AA
Yemen'de insan hakları ihlalleri

DÜNYA Haberleri  / AA

Yemen'deki Ensarullah Hareketi'nin (Husiler), başkent Sana'nın kontrolünü ele geçirdikten sonra insan haklarını birçok kere ihlal ettiği belirtiliyor.

Ülkedeki insan hakları kuruluşları ile bazı siyasi partiler, Ensarullah Hareketi'ni kendilerine muhalif olanları kaçırma, işkence yapma, öldürme ve evlerini yıkmakla suçluyor. Kuruluşlar raporlarında, Husilerin yanı sıra insan hakları konusunda güvenlik güçlerinin de gerekli hassasiyeti göstermediğini ifade ediyor.
Ulusal İnsan Hakları Kuruluşu Müdürü Raşid el-Fakih, 2014 yılında, başta başkent Sana olmak üzere Amran, Hadide, İbb, Sada ve Cevf kentlerinde birçok insan hakları ihlallerinin gerçekleştiğini belirtti.
Husilerin, kontrolü ele geçirdikleri kentlerde keyfi tutuklamalar, işkence, hastanelere saldırı gibi insan hakları ihlallerinin yaşanmasına neden olduklarını kaydeden Fakih, ihlaller konusunda Husilerin ardından güvenlik güçlerinin geldiğini, çatışan tarafların uluslararası insan hakları sözleşmelerine bağlı kalmamaları nedeniyle de bu yıl onlarca sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.
"Devlet ve çatışan taraflar, sivillerinin ölümünü önemsemiyor. Başta Husilerle olmak üzere yapılan tüm anlaşmaların dışında bırakılıyorlar" diyen Fakih, ihlallere ilişkin istatistik bilgi veremeyeceklerini, çok fazla olduğu için takibini yapamadıklarını belirtti.
Husilerin başkentten çıkması talebiyle düzenlenen gösteriye katılan oğlunun militanlar tarafından kaçırıldığını ifade eden Emekli Tuğgeneral Muhsin Hasruf, oğluna türlü işkenceler yapıldığını, demir sopalarla dövüldüğünü, darb izlerinin de vücudunda belli olduğunu söyledi.
Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi'nin bu hafta yayımladığı raporda ise ordu güçleri ve Husi militanlar tarafından büyük ihlallerin yapıldığı kaydedildi.
Raporda, gözlemevinin, başkent Sana'nın kontrolünün ele geçirilmesi amacıyla düzenlenen saldırılar sırasında Husilere muhalif bazı ev ve kurum binalarına saldırma gibi 4 bin 531 ihlal yapıldığını tespit ettiği ve ihlallerin özellikle batı ve kuzey bölgelerde yoğunlaştığı ifade edildi.
İnsan hakları kuruluşlarının raporları ve açıklamalarına rağmen Husiler, başkent Sana'da söz konusu ihlallerin militanları tarafından işlendiği yönündeki iddiaları yalanlıyor.
AA muhabirine konuşan Husi hareketi liderlerinden Ali el-Kahum, Ensarullah'ın ülkedeki hiçbir bölgede siviller aleyhine bir ihlal gerçekleştirmediğini savundu.
"Bazı tarafların" Ensarullah ile ona bağlı halk komiteleri hakkında kara propaganda yaptığını belirten Kahum, baskın yaptıkları ev ve merkezlere ilişkin, bu yerlerde Yemenlileri öldürmek için kullanılmak üzere patlayıcı ve bomba üretimi yapıldığını, ellerinde bunu ispat edecek delillerin bulunduğunu söyledi.
Kaçırma hadiseleriyle ilgili iddialara da değinen Kahum, "Sadece Ensarullah ile sivilleri hedef alan patlayıcıların üretimi eylemlerinde bulunan kişiler tutuklandı" dedi.
Bir süredir şiddet olaylarının yaşandığı Yemen'de, silahlı Husi militanlarının Sana, İbb, Hudeyde ve El-Beyda kentlerindeki varlığı diğer grupların tepkisine neden oluyor. Bu çerçevede sık sık kentlerde "Husi karşıtı" gösteriler düzenlenirken yer yer de silahlı kabilelerin Husilerin ilerleyişine müdahale etmek istemesiyle can kayıpları yaşanıyor.
Husi militanları, 21 Eylül'de girdikleri başkent Sana'da birçok kamu binasının kontronü ele geçirmişti. Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı Islah Partisi mensuplarının evleri ile partiye yakın bazı kanallar Husi militanlar tarafından hedef alınmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...