Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çözüm sürecinde tüm taraflar memnun

/ Kaynak: AA
Çözüm sürecinde tüm taraflar memnun

GÜNDEM Haberleri  / AA

Çözüm süreci görüşmeleri ve ziyaretler sonrası yapılan olumlu açıklamalar Güneydoğu'daki siyasiler ve sivil toplum kuruluşlarınca memnuniyetle karşılandı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP heyeti arasında çözüm sürecine yönelik toplantıların ardından yapılan olumlu açıklamalar ile Başbakan Yardımcısı Arınç'ın Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) ve Hak ve Özgürlükler Partisi'ni (HAK-PAR) ziyareti Güneydoğu'daki siyasiler ve sivil toplum kuruluşlarınca memnuniyetle karşılandı.
Akdoğan'ın dün, Twitter aracılığıyla paylaştığı, "Süreç güçlü bir siyasi irade ve kararlılıkla sürüyor. Nihai sonuca ulaşmak için güven ve iyi niyet temelinde görüşmeler hız kazanmış durumda" mesajı ile HDP tarafından da süreçte yeni bir döneme girildiğinin ifade edilmesini olumlu bulan siyasiler ve sivil toplum kuruluşları Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın çözüm süreci kapsamında HÜDA-PAR ile HAK-PAR'ı ziyaretinin de sürecin ilerlemesi bakımından önemli olduğu görüşünde.
"Beklentilerimize yanıt olacak bir süreç başlamış gibi görünüyor"
HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, AA muhabirine, Kürt sorununun çözümü ile ilgili 2 yıl önce bir diyalog sürecinin başlatıldığını hatırlatarak, 2 yıldan bu yana HDP olarak beklentilerinin hızla bu süreç içerisinde Kürt sorunun çözümüne yönelik somut, ciddi adımların atılması olduğunu söyledi.
"Hükümetin yansıttığı kadarıyla nihayet beklentilerimize yanıt olacak bir süreç başlamış gibi görünüyor. En azından ilgili kurumlardan ve Yalçın Akdoğan'dan bu yönde samimi bir beyan görünüyor" diyen Aydoğan, Akdoğan'ın, Twitter aracılığıyla paylaştığı mesajının çözüme hızla yaklaşılacağına yönelik bir değerlendirme olduğunu belirtti.
Aydoğan, bu gelişmelere rağmen var hala somut bir adım atılmadığını savunarak, şunları dile getirdi:
"Bizim ve halkımızın beklentisi somut bir adımın atılmasıdır. Bu kapsamda öncelikle İmralı'da görüşmelerin başlayabilmesi için nbsp;sekretaryanın oluşturulması gerekiyordu. Buna ilişkin herhangi bir bilgi paylaşımı henüz olmadı. Yine görüşmelerin başlaması için tüm dünya deneyimlerinde olduğu gibi bir gözlemci heyetinin bu masada olması gerekiyordu. Ancak bunların kim olacağı yönünde isim olarak bir açıklama yapılmadı. Bunlarla ilgili en kısa zamanda bir açıklama yapılmasını bekliyoruz."
Arınç'ın HAK-PAR ve HÜDA-PAR'ı ziyaretine ilişkin Aydoğan, tüm toplumsal kesimlerin çözüm sürecine pozitif şekilde yaklaşarak, destek vermesinin çözüm sürecinin başarıya ulaşması açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.
İki partinin de ülkede yasalar çerçevesinde siyaset ve politika yaptığını, özellikle bölgede örgütlendiğine işaret eden Aydoğan, iki partinin hedef kitlelerinin Kürt halkı olduğunu vurguladı.
Aydoğan, şunları kaydetti:
"Bu nedenle HÜDA-PAR ve HAK-PAR'ın toplumsal barışa ulaşma anlamında ziyaret edilerek barış sürecine dahil edilmeleri son derece önemli ve olumlu buluyorum. Bu toplumsal kesimlerin bu barış sürecine dahil edilmesi, hazırlanması gerekiyor. Sayın Arınç'ın bu ziyaretleri toplumsal kesimlerin barış sürecine hazırlanması şeklinde ise önemlidir."
"Sürecin ilerletilmesine yönelik bir mutabakat oluştu"
AK Parti Diyarbakır eski Milletvekili Abdurrahman Kurt, yapılan açıklamalardan çok daha geniş bir yelpazede görüşme trafiği yapılacağının anlaşıldığını aktardı.
Bu konuda toplumda da bir beklenti olduğuna dikkati çeken Kurt, "Bundan sonra adımların karşılıklı atılması ve sürecin ilerletilmesine yönelik bir mutabakat oluştu. Bunu, 6-7 Ekim olaylarının, yaşanan o felaketin bir anlamda doğurduğu bir bereket olarak görmek lazım" diye konuştu.
"İnsanlar ne ile karşı karşıya olduğunu gördü. Herkes pozisyonunu gördü, değerlendirdi. HDP bence buradan bir ders çıkardı. Bu kez inşallah sonuca daha yakın olduğumuz bir evreye girme durumunu yaşarız hep birlikte" diyen Kurt, bu gelişmeleri doğru bir adım olarak değerlendirdiğini vurguladı.
"Tüm kesimlerin biraraya gelmesi lazım"
HAK-PAR Diyarbakır İl Başkanı Vasıf Kahraman, Kürt sorununun sadece PKK sorunu olmadığını, bu konuda bütün siyasi hareketlerin görüşlerinin alınması gerektiğini söyledi.
"Kürtleri sadece HDP temsil ediyor diye algılamak doğru değil. Diğer siyasi hareketlerinin de düşüncelerinin alınması gerekir. Kürt sorunu PKK sorunu değil. PKK ile silahların susturulmasıyla ilgili pazarlıklar olabilir" diyen Kahraman, silahların bıraktırılması gerektiğini, buna katıldıklarını belirtti.
"Olumlu bir gelişmedir"
HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şehmus Tanrıkulu da, 2 yıldır çözüm sürecinin sürdüğünü, parti ve camia olarak bunu desteklediklerini bildirdi.
Silahların bırakılmasından, fikirler konuşulması ve tartışılmasından yana olduklarını vurgulayan Tanrıkulu, sürecin şeffaf ilerlemesi gerektiğini kaydetti.
Başbakan Yardımcısı Arınç'ın partilerini ziyaretini olumlu karşıladıklarını dile getiren Tanrıkulu, "Bundan sonra HÜDA-PAR ve HAK-PAR ile görüşeceklerini belirttiler. Olumlu bir gelişmedir. Daha iyi olacaktır. Bundan sonraki süreçte uygun adımlar atılırsa daha iyi olacaktır." nbsp;
"Gelinen nokta sürecin güçlü bağlarının olduğunu gösteriyor"
Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Kaya, çözüm süreci ile ilgili içerik anlamında bir uzlaşma olduğunun görüldüğünü ancak zaman zaman yöntem ve zaman konusunda bir sorun olduğunun kamuoyuna yansıdığını ifade ederek, artık yöntem ve zamanla ilgili de bir uzlaşma noktasının sağlanmasının önemli olduğunu kaydetti.
Kaya, bu tür süreçlerde üçüncü gözlerin yaptığı en önemli şeyin tarafları sürekli müzakere konusunda bir araya getirmek olduğunu anlatarak, "Ne kadar gerginlikler yaşansa da her iki tarafın bir araya gelme becerisini göstermesi bu ülke için olumlu. 6-7 Ekim'den sonra hiçbir aracı olmadan iki tarafın bir araya gelmesi çok önemli" şeklinde konuştu.
"Gelinen noktada sürecin pamuk ipliği denilen şekilde zayıf değil aslında çok güçlü bağlarının olduğunu da gösteriyor" ifadesini kullanan Kaya, bunun süreç içerisinde yaşanabilecek nbsp;provokasyonlara karşı da nbsp;bir gücünün olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.
Kaya, toplumun sürece verdiği desteğin de süreci bu noktaya getiren önemli bur unsur olduğuna işaret ederek, bundan sonra yapılması gerekenin Ortadoğu'da yeni hamleler ortaya çıkmadan süreci barışla nihayete erdirecek çalışmayı hızlandırmak olduğunu belirtti.
Yapılan açıklamaların bu anlamda önemli bir milat olduğunu kaydeden Kaya, bu açıklamaların adımları da beraberinde getirmesinin süreci güçlendireceği ve çözümü getireceğini ifade etti.
"Açıklamalar olumludur, destekliyoruz"
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici de çözüm süreciyle ilgili son yaşanan gelişmelerin çok önemli ve arzuladıkları gelişmeler olduğunu dikkati çekti.
Sürecin sağlıklı yürümesi, görüşmelerin sıklaşması, biraraya gelmelerinin, belli noktalarda mutabakat sağlanmasının son derece önemli gelişmeler olduğuna işaret eden Bilici, Türkiye'nin bunun arzuladığını ve peşinde olduğunu anlattı.
Pratiğe dönük adımların atmak gerektiğini aktaran Bilici, "Şimdiye kadar hep sözde kaldı. Önemli olan bundan sonraki adımların pratikte yaşanması ve Türkiye halklarına yansıması. Gerek hükümet gerekse HDP ve Kandil cephesindeki açıklamalar olumludur, destekliyoruz. Güvenin artırma temelinde biran önce pratik adımların atılması gerekiyor" dedi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...