Suriye'de 3 bin 700 gence gözaltı

/ Kaynak: AA
Suriye'de 3 bin 700 gence gözaltı

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriye'de, yaklaşık 500 bin gencin zorunlu askerlik yapmadığı gerekçesiyle arandığı, gözaltına alınanların sayısının ise 3 bin 700'e ulaştığı belirtildi

Suriye'de, yaklaşık 500 bin genç hakkında zorunlu askerlik yapmadığı gerekçesiyle arama kararı bulunduğu bildirildi.
Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) tarafından hazırlanan raporda, Esed rejimin resmi karar çıkarmamasına rağmen, askerlik şubelerinin, askere gitmeyen 28-35 yaşlarındaki gençler hakkında arananlar listesi oluşturduğu ifade edildi. Raporda, arananlar listesinde adı geçtiği için gözaltına alınanların sayısının 3 bin 700'e ulaştığı belirtildi.
Esed güçlerine katılmak istemediği için askere gitmeyen ve haklarında arama kararı çıkartılan yaklaşık 500 bin genç bulunduğu kaydedilen raporda, "Suriye makamları, gözaltılara yönelik resmi karar çıkarmadı ama askerlik şubeleri hazırladıkları listeleri çeşitli şehirlere dağıttı. Listede adı geçenler, evlerine baskın düzenlenerek gözaltına alınmaya başlandı. Bu gözaltı vakaları, daha çok başkent Şam, Hama ve Lazkiye'de yoğunlaşıyor" denildi.
Raporda, kontrol noktalarından geçerken yanında askerlik hizmetini tecil ettirdiğine dair belgeyi ibraz edemeyen gençlerin gözaltına alındığı aktarıldı.
Söz konusu uygulamanın hükümete bağlı güçlerin ve yabancı Şii milislerin sayısındaki eksikliği giderme isteğinden kaynaklandığı savunulan raporda, böylelikle askerlik şubelerindeki çalışanların, haksız kazanç elde etmesinin yolunun açılacağı, arananlar listesinden adını sildirmek isteyenlerin rüşvet yoluyla çalışanlara para kazandıracağı öne sürüldü.
Aranan gençlerin durumuna değinilen raporda, "Suriyeli gençlerin önünde iki seçenek var. Ya askere gidip rejim güçlerine katılmak ya da yurt dışına kaçmak. Bu da rejimin kontrol altındaki bölgelerde yüz binlerce gencin kaçmasına yol açacak" ifadeleri kullanıldı.
Gözaltına alınanların çoğunun rejime bağlı orduya katılmaya karşı çıktığı için gençlerin işkence gördükleri ve bu işkence nedeniyle en az 3 kişinin öldüğü vurgulanan raporda ayrıca, aranan söz konusu kişilerin askerlik şubesi tarafından verilen izin belgesi olmadan yurt dışına çıkamadığı belirtildi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...