Makedonya'da Osmanlıca vurgusu

/ Kaynak: İHA
Makedonya'da Osmanlıca vurgusu

Politika Haberleri  / İHA

Başbakan Davutoğlu, "Osmanlıca arşive ulaşım noktasında eğitim verilmesi ve Makedonyalı bilim adamları tarafından kullanılması çok önemli" dedi.

Makedonya'da mevkidaşı Nikola Gruevski ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu, "İkili ekonomik ilişkilerimiz gelişiyor ancak daha da gelişme potansiyeline sahip. Bugün sabah Türkiye'den yatırım yapan işadamlarıyla buluştuk. Onlara da çok açık şekilde ifade ettik. Makedonya'ya yapılan yatırımı Türkiye'ye yapılan yatırım olarak görüyoruz. Değerli dostumun Türkiye ziyaretinde de işadamlarıyla bir araya gelinmişti. Bu çerçevede son dönemde yaptığımız gayretlerle Makedonya'ya yaptığımız dış yatırım 1,5 milyar doları buldu. Daha fazla yatırım imkanı var. Bunu bugün detaylı olarak konuştuk. Serbest bölgeden yatırımların daha cazip hale gelmesine kadar birçok konuyu birlikte ele aldık. Değişik, alternatif modeller geliştirilerek daha çok sayıda Türk yatırımcının Makedonya'ya gelmesine önem veriyoruz. Dış ticaretimiz 400 milyon dolar civarındaydı geçen sene. Bu sene ilk 10 ayda 375 milyon doları geçtik. Yüzde 15'lik bir artış var. 450 milyon doları bulabiliriz. Ama daha önce tespit ettiğimiz 1 milyar dolar hedefine de en kısa zamanda ulaşma kararlılığındayız. Bu ekonomik ilişkiler bizim kültürel ilişkilerimizi destekleyen boyutlarda ihtiva ediyor" ifadelerini kaydetti.
ORTAK KÜLTÜREL MİRASA VURGU
Kültürel alandaki gelişmelerde de söz eden Davutoğlu, "Yine burada kültürel alanda, eğitim alanında işbirliği konularını da ele aldık. Uluslararası Balkan Üniversitesi Türkiye'nin de desteklediği bir proje olarak Makedonya'da eğitime katkı veren bir kurum. Ayrıca diğer eğitim alanlarında da çok sayıda öğrenci burada eğitim görüyor. Bu konuda atılabilecek adımları da birlikte değerlendirdik. Kültürel işbirliği ortak tarihimizden kaynaklanan bir zaruret. Ortak kültürel mirasımız var. Bu konuları da ele aldık. Bu kültürel mirasın korunması, restorasyonu gelecek nesillere taşınması konusunda da Yunus Emre Kültür Merkezi, TİKA ve Makedonya'daki kültürel kurumlar arasında çok yoğun bir işbirliği var. Kültürel anlaşmanın, kültür anlaşmasının bizim meclisimizde de onaylanmasıyla önümüzde çok geniş bir ufuk var. Biz Türkiye olarak değerli dostum sayın Gruevski Osmanlıca arşive ulaşım noktasında eğitim verilmesi ve bu arşivlerin Makedonyalı bilim adamları tarafından kullanılması konusuna çok önemli yaklaşıyoruz. Ne tür desteğe ihtiyaç varsa bunu vermeye hazırız. Dediğim gibi bu bizim ortak kültürel mirasımızdır. Bu konularda da işbirliğine devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde Afganistan'da yeni 2015'ten sonraki görev dağılımında Makedonya askerlerinin görev alacak olmaları da birlikte çalışacak olmamız da yine dostluğumuzun ve karşılıklı dayanışmamızın güzel bir örneğidir. Özellikle son derece verimli, güzel bir ziyaret gerçekleştirdik. Her zamanki gibi dostluk havasında gerek ikili gerek bölgesel konuları konuştuk. Türkiye Makedonya ilişkileri şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da ilklerin ilişkisi olmaya devam edecek.
Dedim ki Türkiye Makedonya'nın ithalatında 8. İhracatında 13. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Siyasi ilişkilerde ilk ülkeler arasında olacağız ama ekonomik ilişkilerde gerilerde olacağız. Ben ikinciliği bile kabul etmiyorum dedim. Birinci olmak durumundayız. İlk beş değil sadece" dedi.
"İLİŞKİLER ÇOK DERİN"
İki ülke ilişkilerinin çok derin olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Türkiye'yle Makedonya ilişkileri çok derin, kültürel, temele sahip ilişkilerdir ve ilklerin ilişkisidir tabiri caizse. Makedonya bağımsızlığını ilan ettiğinde ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştur. Üsküp'e ilk büyükelçiyi gönderen ülke yine Türkiye olmuştur. Yine anayasal ismiyle Makedonya'yı dünyanın her yerinde savunan bir ülkedir Türkiye. Bu anlamda başbakanlık görevini aldıktan sonra ilk ağırladığım başbakanda Makedonya Başbakanı sayın Gruevski'ydi. Bundan büyük bir onur duymuştum. Eylül ayındaki bu ziyarette kendisine ilk fırsatta iade-i ziyarette bulunacağımı ifade etmiştim. Benimde bu Balkanlara Yunanistan'a yaptığım bir ikili ziyaret dışında yaptığım ilk ziyaret. Dolayısıyla bu çerçevede Üsküp'te ve Makedonya'da tekrar bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Ayrıca biraz önce toplantıda da zikrettim sayın Gruevski bir başka ilke imza attı bir seferde Türkiye'de 5 şehri ziyaret eden ilk başbakan oldu. Ben bu sefer Türkiye'deki yoğunluk dolayısıyla ona mukabelede bulunamadım ama ilk fırsatta beklide baharın güzel günlerinde en az 5 şehri kapsayan bir ziyarette bulunmayı planlıyorum. Çünkü Türkiye'yle Makedonya arasında çok derin ve kültürel ilişkiler var. Yine 2010 yılında Dışişleri Bakanlığım döneminde imzaladığımız strateji belgesinde üst düzey ziyaretlerin yılda 2 kez tekrar edilmesi konusunda fikir birliğine varmıştık. Sayın cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde bu gelenek sürdürüldü" dedi.
Makedonya'yı sürekli ziyaret ettiklerini de ifade eden Davutoğlu, "Son 4 ay içerisindeyse Eylül ayında sayın Gruevski'nin ziyareti, sonrasında Ekim ayında Başbakan Yardımcımız Kurtulmuş ziyaret etti. Kasım ayında Meclis başkanımız ziyaret etti sayın Cemil Çiçek ve Aralık ayı başında da Makedonya Adalet Bakanı Sayın Yaşari ziyaret etmişti şimdi ben ziyaret ediyorum dolayısıyla bir yılda birçok üst düzey ziyaret şu anda devreye girmiş durumda. Bütün bunların arkasında siyasi anlamda kurduğumuz karşılıklı güven ilişkisi var. Bu ilişki 2 ülke arasındaki işbirliğinin de temelini oluşturuyor. Türkiye her yerde her NATO zirvesinde Makedonya'nın NATO üyeliğini desteklemiştir, Makedonya'nın Atlantik yapılanmaları içerisinde yer alması konusunda da hep desteğini ifade etmiştir. Bundan sonra da bu desteğimiz sürecek. Yine siyasal ilişkiler bağlamında Balkanlar'da istikrar ve refahın sağlanması Balkanlar'da etnik ve herhangi bir çatışmanın olmaması açısından Makedonya son derece önemli, stratejik bir ülkedir. Çünkü Balkanların kalbi mahiyetinde tam merkezi bir konumda birçok farklı ve etnik dini temelli topluluğu bünyesinde barındıran çok kültürlü bir ülke olarak küçük bir özetidir. Bu çerçevede Makedonya'daki etnik ve dini çoğulculuğun korunması kültürel alanda onların faaliyetlerinin devamı büyük bir önem taşıyor. Bu ziyaretimde ikinci bir vesile olarak da Türkçe Eğitim Bayramı'na kutlamasına katılacağım bugün öğleden sonra. Yine iki sene önce Dışişleri Bakanı olarak geldiğimde sayın Gruevski ve sayın cumhurbaşkanı İvanov'la birlikte bulunmuştuk. Bugünde kendileriyle Türkçe Eğitim Bayramı'nda birlikte bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyacağım. Bu Makedonya'daki kültürel çeşitliliğe verilen önemi bir kez daha ortaya koyacak" diye konuştu.

Politika
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...