Ukrayna'nın Rusya'ya olan doğalgaz borcu

/ Kaynak: AA
Ukrayna'nın Rusya'ya olan doğalgaz borcu

DÜNYA Haberleri  / AA

Ukrayna'nın Naftogaz şirketi, Rus enerji şirketi Gazprom'a olan doğalgaz borcunun ikinci dilimini de ödediğini açıkladı.

Naftogaz'dan yapılan açıklamada, şirketin Gazprom'a, Ukrayna'nın daha önce kullandığı ve ödemesini yapmadığı doğalgazdan kaynaklanan borcu için 1 milyar 650 milyon dolar ödeme yaptığı bildirildi.
Brüksel'de daha önce sağlanan mutabakat çerçevesinde, Naftogaz şirketinin, Ukrayna'nın 2013 yılının kasım-aralık ve 2014 yılının nisan-mayıs döneminde ithal ettiği 11,5 milyar metreküp doğalgaz için iki kez olmak üzere toplam 3,1 milyar dolar Gazprom'a doğalgaz borcu ödemesi gerçekleştirmiş olduğu belirtildi.
Naftogaz şirketi, 4 Kasım'da Ukrayna'nın daha önce ithal ettiği doğalgaz için bulunan borcunun ilk kısmına ilişkin Rus Gazprom şirketine 1 milyar 450 milyon dolar ödemiş, 5 Aralık'ta da bu yıl sonuna kadar ithal edeceği 1 milyar metreküp doğalgaz için 378 milyon dolar ön ödeme yapmıştı.
Gazprom şirketi, biriken doğalgaz borcu nedeniyle 16 Haziran 2014'te, Ukrayna'ya sağladığı doğalgaz sevkiyatını durdururken, taraflar arasında uzlaşma sağlanmasının ardından Gazprom, aralık ayının başından itibaren Ukrayna'ya tekrar doğalgaz vermeye başlamıştı.
Rusya, Ukrayna ile yaşanan gaz krizinin ardından "ön ödemeli" satış sistemine geçtiğini açıklamıştı. Buna göre Ukrayna'nın, Rusya'dan gaz alması için borcunu kapattıktan sonra istediği miktar kadar ön ödeme yapması gerekiyor.
Rusya ve Ukrayna, AB arabuluculuğunda sürdürdükleri doğalgaz müzakerelerinde 31 Ekim'de anlaşma sağlamıştı. Anlaşma kapsamında geçmiş borçlar için Ukrayna'nın 1 milyar 450 milyon doları hemen, 1 milyar 650 milyon doları da yıl sonuna kadar Rusya'ya ödemesi kararlaştırılmıştı.
Tarafların daha önce bin metreküpü 385 dolar olarak ilan ettiği bu kışın geçerli olacak tarifede Ukrayna lehine değişiklik yapılmıştı. Kiev yönetimi bin metreküp gaza 2014 sonuna kadar 378 ve 2015'in ilk çeyreğinde 365 dolar ödeyecek. Ukrayna ön ödeme yaparak alacağı doğalgaz miktarını kesinleştirmiş olacak.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...