Kitap dünyasından Türk müziğine yeni soluk 'Babil Türk Müziği topluluğu'

Kitap dünyasından Türk müziğine yeni soluk 'Babil Türk Müziği topluluğu'

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Her ay farklı bir repertuarla müzikseverlerin karşısına çıkan Babil Türk Müziği Topluluğu,bu akşam Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde ücretsiz konser verecek

Bilen Işıktaş'ın sanat yönetmenliğinde, babil.com bünyesinde kurulan Babil Türk Müziği Topluluğu bu akşam saat 20:00'de Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde ücretsiz bir konser veriyor. Işıktaş, Türk müziğini bizi biz yapan şarkıların, güftelerin, makamların, sazların, seslerin ahengi olarak tanımlıyor.
Bilen Işıktaş'ın sanat yönetmenliğindeki Babil Türk Müziği Topluluğu'nda Hamide Uysal (solist), Sami Dural (solist), Yaprak Sayar (solist), Ahmet Meter (kanun), Aziz Şükrü Özoğuz (keman), Bilen Işıktaş (ud), Volkan Ertem (viyolonsel) yer alıyor. Topluluk bu akşam üçüncü konserlerini Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde vermeye hazırlanıyor. Grubun hedefi müziğimizi en başta gençlerle hatta daha önce bu müziği çok da dinlememiş olanlarla buluşturmak. nbsp;


Bu nedenle, daha çok insana ulaşmak için konserlerini ücretsiz düzenliyorlar. Grupta ud çalan ve de sanat yönetmenliğini üstlenen Bilen Işıktaş, neden Türk müziği sorusuna "Çünkü Türk müziği bizim için medeniyetlerin, kültürlerin, yaşanmış hayatların, edebî zevklerin, incelmiş hatıraların notaya dökülmesi. Bizi biz yapan şarkıların, güftelerin, makamların, sazların, seslerin ahengi" cevabını veriyor.


En sevilen saz ve söz eserleri
Geleneğin bize taşıdığı mirasın ve sorumlulukların bilincinde olduklarını ancak güçlerinin yettiğince kendi katkılarını da eklemek istediklerini söyleyen Bilen Işıktaş, "Gelenekten geleni tahrip etmeden ve yozlaştırmadan, onun sunduğu imkanları genişleterek bugünün dinleyicisine ulaştırma gayretine her zaman saygı duyuyoruz. Biz de onu yapmaya çalışıyoruz" diyor. Türk müziği Işıktaş'ın da söylediği gibi gerçekten çok zengin bir müzik. Saz olsun vokal olsun repertuarın genişliği sanatçıların icralarını da çeşitlendiriyor. Babil Türk Müziği Topluluğu, Türk müziğinin en sevilen eserlerini seslendiriyor. Türk müziğini bugün en saygın sunum biçimiyle, taviz vermeden genç müzikseverleri de yakalayacak biçimde icra ediyorlar. Işıktaş'ın da haddizatında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarında öğrenciyken hayali imiş bu.


Türk sanat müziği demek yanlış
Türk sanat resmi, ya da heykeli gibi bir şey kullanmıyoruz ama müzik mevzubahis olduğunda Türk Sanat Müziği deyip onu bir kenara ayırıyoruz. Işıktaş, bu hususta "Türk sanat müziği tabiri kullanım olarak yanlış elbette. Müziği türlere ayırmak, ona isim vermek her zaman çok doğru biçimde olmayabiliyor. Folklor ve halk müziğimizi, şehir kültürü üzerinde yükselen ve yüksek sanat ifadesinin yakalandığı klasik müziğimizden ayırmak için Türk sanat müziği ifadesi kullanılmış, tıpkı popüler müziği anlatmak için Türk Hafif Müziği kullanımı gibi. Oysa bu sınıflandırma doğru bir sınıflandırma değil" yorumunda bulunuyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...