Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Rusya ile ABD'nin ticaret hacminin artma sebebi ruble

/ Kaynak: AA
Rusya ile ABD'nin ticaret hacminin artma sebebi ruble

Ekonomi Haberleri  / AA

Rus uzmanlar, karşılıklı yaptırımlara rağmen ABD ile Rusya arasında son dönemdeki ticaret hacminin artmasını rubledeki değer kaybına bağlıyor.

Uzmanlar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Federal Meclis üyeleriyle yaptığı görüşmede, yaptırımlara rağmen ABD ve Rusya arasındaki ticaret hacminin yüzde 7 arttığına ilişkin açıklamasını AA muhabirine değerlendirdi.
Rusya Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sergey Valentey, Rusya ve ABD arasındaki ticaret hacminin Rusya ve AB arasındaki ticaret hacmiyle kıyaslanamayacağını belirterek, AB'nin Rusya'nın bir numaralı ticari ortağı olduğunu söyledi.
ABD ile Rusya arasındaki yüzde 7'lik ticaret hacmi büyümesinin herhangi bir işlem sonucu bile olabileceğini vurgulayan Valentey, bu rakamın Avrupa pazarı için küçük bir değişiklik olduğunu savundu.
Bu tespitin nasıl ve hangi zaman diliminde yapıldığının önemli olduğuna dikkati çeken Valentey, "Son iki veya üç ayda, ruble dolar karşısında önemli ölçüde değer kaybetti. Ticaret hacmi büyük oranda artmasa da hesaplarda daha fazla gelir görünecektir. Çünkü biz şimdi bir dolar karşılığında daha fazla ruble alıyoruz" dedi.
- "O adamlar, kendi çıkarlarını çok iyi biliyorlar"
Siyaset Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Sergey Markov, Rusya ve ABD arasındaki ticaret hacminin büyük oranda yaptırım kapsamında bulunan gıda ürünlerinden değil, endüstriyel ürünlerden oluştuğunu hatırlattı.
Rusya'nın ABD'ye metal ve metal ürünleri, petrol ve petrol ürünleriyle, kimyasal ürünler sattığını bildiren Markov, şöyle devam etti:
"Rusya'ya karşı yaptırım kararı alan o adamlar, kendi çıkarlarını çok iyi biliyorlar. Onlar öyle bir plan yapmışlar ki bundan Rusya ekonomisi zarar görürken, ABD ekonomisi zarar görmüyor. Fakat Amerikalılar Avrupalı ortaklarının çıkarlarını dikkate almadılar. Bu nedenle yaptırımlar nedeniyle AB ekonomisi de sıkıntı yaşıyor."
Avrupa ülkeleri, Rusya'nın en fazla ticaret yaptığı ülkelerin başında geliyor. 2013'te Rusya ve AB arasındaki ticaret hacmi yüzde 1,9 artarak 417 milyar dolar oldu. Bu dönemde Rusya ve ABD arasındaki ticaret hacmi ise yaklaşık 40 milyar dolar oldu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...