İran'ın akaryakıt fiyat farkı uygulaması

/ Kaynak: AA
İran'ın akaryakıt fiyat farkı uygulaması

Ekonomi Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Görüşmelerde, akaryakıt fiyat farkı uygulamasının karşılıklı olarak kaldırılması talebimiz yeniden İran tarafına iletilmiştir.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran'ın Türk taşıtlarından akaryakıt fiyat farkı adı altında tahsil ettiği ücrete karşılık olarak, eşit rekabet koşullarının tekrar sağlanmasını teminen İran plakalı taşıtlardan 10 Ekim 2014 tarihinden itibaren dengeleme fiyatı alınmaya başladığını belirterek, "Son olarak 6 Aralık 2014 tarihinde İran tarafıyla görüşülmüş, görüşmelerde, akaryakıt fiyat farkı uygulamasının karşılıklı olarak kaldırılması talebimiz yeniden İran tarafına iletilmiştir" dedi.
Çavuşoğlu, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, İran'ın, topraklarında faaliyet gösteren Türk araçlarından 1980 yılından itibaren akaryakıt fiyat farkı tahsil etmeye başladığını, ilerleyen yıllarda tahsil edilen ücreti tedricen artırdığını kaydetti.
Bu ücretin, Türk TIR'larının İran'a ve İran üzerinden Orta Asya ülkelerine yönelik olarak gerçekleştirdikleri taşımalarda kat edilen mesafeye bağlı olarak 750 Dolara varan ücretler ödenmesine ve haksız rekabete yol açtığını belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"İran tarafının ülkemiz taşıtlarından akaryakıt fiyat farkı adı altında tahsil ettiği ücrete karşılık olarak, eşit rekabet koşullarının tekrar sağlanmasını teminen, İran tarafının uyguladığı formül üzerinden İran plakalı taşıtlardan 10 Ekim 2014 tarihinden itibaren dengeleme fiyatı alınmaya başlanmıştır. Taşımalarımızın sekteye uğramaması amacıyla özellikle İran üzerinden transit taşıma yapan taşımacılarımız alternatif güzergahlara yönlendirilmiştir.
Ülkemiz ile İran arasında yaşanan bu sorunun çözüme kavuşturulması amacıyla son bir yıl içinde altı farklı platformda İran makamlarıyla müzakerelerde bulunulmuş ve sorunun çözümüne yönelik teklifler gündeme getirilmiştir. İran tarafının bu konuda sorunun çözümüne yönelik bir adım atmaması nedeniyle ülkemiz taşımacılarının ödediği haksız ücretlerin rekabet ortamını bozmasından ötürü ülkemizce de İran plakalı taşıtlara yönelik yukarıda bahsekonu uygulamaya başlanmıştır.
Son olarak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı başkanlığındaki heyetimiz 6 Aralık 2014 tarihinde Tahran'da İran tarafıyla görüşmüştür. Görüşmelerde, akaryakıt fiyat farkı uygulamasının karşılıklı olarak kaldırılması talebimiz yeniden İran tarafına iletilmiştir."

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...