Mersin'deki yaban keçisi sayısı %40'ı arttı

/ Kaynak: DHA
Mersin'deki yaban keçisi sayısı %40'ı arttı

YAŞAM Haberleri  / DHA

Mersin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ahmet Çörtük, yaban keçisi sayısı % 40'ı aştığını söyledi.

Mersin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ahmet Çörtük, geçen yıl 3 bin 771 olan yaban keçisi sayısının aldıkları sıkı koruma tedbirleri ve halkın bu konuda eğitilmesi sonucu yüzde 40 artışla 5 bin 300'e çıktığını söyledi. Ahmet Çörtük, Tarsus, Silifke, Gülnar, Anamur ve Mut ilçelerindeki yaban keçilerine yönelik bakanlık personeli ile keçilerin bulunduğu yerleşim yerlerindeki vatandaşlarla birlikte yaptıkları envanter çalışmaları sonucunda yaban keçisi sayısında artış olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Yaban hayatının korunması kapsamında halkın bilinçlendirilmesine yönelik yaptıkları eğitim çalışmalarının ve alınan koruma kontrol tedbirlerinin faydasını sayımlarda gördüklerini ifade eden Çörtük, şunları söyledi:
"Yaban hayatını korumak için il genelinde 18 ayrı noktada avcı eğitim ve bilinçlendirme kursları açtık. Halkımız artık bilinçsizce hareket etmiyor özellikle yaban hayatının bulunduğu yerlerdeki vatandaşlarımız yaban keçilerine çok sahip çıkıyor kolluyor. Mersin'de 5 adet yaban hayatı geliştirme sahası var. Geçen yıl yapılan sayımda 3 bin 771 adet yaban keçisi belirledik. Bu yıl ise yüzde 40 artışla 5 bin 300 rakamına ulaştık. Böylece yaban keçilerine yönelik bu yıl ki envanter çalışması tamamlandı."

24 SAAT GÖREV YAPIYORLAR

Yaban keçilerine yönelik envanter çalışmasını en rahat aralık ayında yaptıklarını da kaydeden Çörtük, şöyle devam etti:
"Halk arasında 'Teke katımı' olarak bilinen üreme dönemi olmasından dolayı bu ayı seçtiklerini, hepsinin bir arada olmalarından dolayı sayımın rahat yapıldığına dikkat çekti. Yaban hayvanlarının korunmasına yönelik bakanlığın 2014 yılını Av Koruma Yılı ilan ettiğini ifade eden Çörtük, "Bizim her ilçemizde koruma ekiplerimiz var ve bu ekipler yaban hayatın korunması için 24 saat görev yapıyor. Koruduğumuz yaban keçisi aynı zamanda ilimizin bayrak türü olmasından dolayı bizim için önemli bir tür. Bu türü koruyabilmek için önce halkımızı bilinçlendirmeye yönelik kurslar açıyoruz. Şu ana kadar il genelinde 18 ayrı noktada avcı eğitim kursları açtık ve halkımızı bilinçlendiriyoruz. Ayrıca yaban keçisi türünü gelecek nesillere aktarmak için tanıtıcı afiş ve broşürler yaptırarak öğrencilere ve halkımıza dağıttık, çeşitli etkinlikler düzenledik. Hedefimiz bu bayrak türlerimizi gelecek nesillere aktarmak."
Mersin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ahmet Çörtük son olarak yaban hayatın korunmasına yönelik il genelinde yaptıkları denetimler sonucu bu yıl bin 500 kişiye kaçak avlanma işlemi yaptıklarını, korunan bir tür olan yaban keçisinin av turizmi dışında avlanması halinde keçi başına 12 bin lira para cezası kesildiğini söyledi.

YAŞAM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...