Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber

/ Kaynak: AA
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber

Ekonomi Haberleri  / AA

"2015 Yılı Ücret Araştırması"na göre, özel sektörde gelecek yıl ücretlere ortalama yüzde 9 zam yapılacak.

PERYÖN'ün her yıl sonu gerçekleştirilen ücret araştırması, başta perakende, profesyonel hizmetler, finansal hizmetler, enerji ve üretim sektörlerinden olmak üzere Türkiye'nin önde gelen 77 şirketinin katılımıyla gerçekleştirildi. Katılımcı şirketlerin yüzde 35'inin çalışan sayısı binin üzerindeyken, yüzde 20'sinin çalışan sayısı 101-250 arasında değişti.
Araştırmadan 2015 yılı ortalama ücret artışının yüzde 9 seviyesinde olacağı sonucu çıkarken, sektörel bazda en yüksek ücret artışı yüzde 11 ile kimya, yüzde 10,7 ile teknoloji, yüzde 10,4 ile profesyonel hizmetlerde yapılacak. Çalışan kategorilerine göre en yüksek ücret zammını yüzde 9,84 ile şef-müdür düzeyi alırken, en düşük ücret artışını ise yüzde 8,5 ile mavi yakalı çalışanlar görecek.
Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 85'i yılda bir kez, yüzde 15'i yılda iki kez ücret artışı yapıyor. Yılda bir kez ücret artışı gerçekleştiren şirketler genellikle bu dönemi ocak-mart dönemi olarak seçiyor. Yılda iki kez ücret artışı yapan şirketler ise ikinci artışı temmuz-eylül döneminde gerçekleştiriyor.
Ücret artışı yaparken belirleyici kriterler; kişinin ve pozisyonunun şirket içindeki önem düzeyi, kişinin şirket içindeki ücret skalasındaki konumu, aynı ya da benzer görevlere piyasada verilen ücretler olarak sıralanıyor.
İkramiye ve prim gibi ücret tamamlayıcı uygulamalar açısından, katılımcıların yüzde 44'ü 2015'te ücret tamamlayıcılarında herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini belirtti. Yüzde 27'si ücret tamamlayıcılarında artış, yüzde 4'ü azalma bütçeliyor. Katılımcıların yüzde 25'i ise şirketlerinde ikramiye, prim gibi ücret tamamlayıcı uygulamaların olmadığını bildirdi.
Araştırma, şirketlerin yan hak politikalarına ilişkin bilgiler de verdi. Katılımcı şirketlerin yüzde 57'si çalışanlarına sağlık sigortası ve şirket aracı sağlıyor. Yüzde 29'u hayat sigortası, yüzde 44'ü kısa dönemli teşvik ya da performans primi (1 yıl) sunuyor. Yüzde 17'sinin de bireysel emeklilik politikası var.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...