Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Doktorlara meslek hastalığı eğitimi

Doktorlara meslek hastalığı eğitimi

EĞİTİM Haberleri

Sağlık Bakanı,toplum sağlığı merkezi hekimleri, aile hekimleri ve işyeri hekimlerine meslek hastalıklarına yönelik hizmet içi eğitim verildiğini bildirdi.

Türkiye'de meslek hastalıkları beş yıl içinde üçte bir oranında azaldı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu doktorlara meslek hastalıkları konusunda hizmet içi, meslek hastalıklarının sıkça görüldüğü alanlarda ise farkındalık eğitimi verildiğini bildirdi.
MHP Mersin Milletvekili Ali Öz'ün verdiği yazılı soru önergesini cevaplandıran Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'de meslek hastalığına yakalananlar, nbsp;meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenler ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Buna göre, nbsp;beş yıllık süre içinde meslek hastalığına yakalananların oranı üçte bir oranında azaldı. 2007 yılında bin 208 kişide meslek hastalığı tespit edilirken bu rakam 2008 yılında 539'a, 2009 yılında ise 429'a indi. 2012 yılında ise meslek hastalığı tespit edilenlerin sayısı 395 olarak belirlendi. Bakan Müezzinoğlu'nun verdiği bilgiye göre, meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısında da düşme yaşandı. 2005 yılında 24 kişi meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybederken, bu rakam 2010 ve 2011 yıllarında 10 olarak gerçekleşti. 2012 yılında ise meslek hastalığından sadece bir kişi hayatını kaybetti.
Yakalandığı meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş göremezlik durumunda olan kişi sayısında da düşüş gözlendi. Buna göre 2007 yılında 406 kişi meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş göremez hale gelirken bu rakam da 2012 yılında 173'e düştü.
EĞİTİM VERİLİYOR
Bakan Müezzinoğlu, meslek hastalıklarının tespitinin artırılması yönünde çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, bu amaçla da ilgili klinisyenler ile sahada hizmet veren toplum sağlığı merkezi hekimleri, aile hekimleri ve işyeri hekimlerine yönelik hizmet içi eğitimler düzenlendiğini bildirdi. Bakan Müezzinoğlu, ayrıca meslek hastalığı olgularının sıklıkla başvurduğu ana bilim dalları olan dermatoloji, göğüs hastalıkları, dahiliye, nöroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve göz hastalıkları hekimlerine yönelik meslek hastalıkları farkındalık eğitimleri verildiğini de kaydetti.
MESLEK HASTALIĞI NEDİR?
Meslek hastalığı, çalışanların çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük halleri olarak tanımlanıyor. Türkiye'de meslek hastalıkları 5 ana grupta toplanıyor. Buna göre kimyasal nedenli meslek hastalıkları, mesleki deri hastalıkları, pnömokonyozlar ve solunum sistemi hastalıkları, parazit hastalıkları ve fizik etkenlerle olan meslek hastalıkları gibi bölümlere ayrılıyor. Kişilerin çalıştığı işlere bağlı olarak deri kanseri, tüberküloz, hepatit, radyasyona maruz kalma nedeniyle oluşan hastalıklar, akciğer hastalıkları gibi hastalıklar görülebiliyor.


Şükran KABAN / TÜRKİYE GAZETESİ nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...