Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu toplantısı

/ Kaynak: AA
Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu toplantısı

DÜNYA Haberleri  / AA

Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu'nun Belarus'un başkenti Minsk'te düzenlenen toplantısı yaklaşık 5 saat sürdü.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından taraflar, her hangi bir açıklama yapmadı. Toplantıya, Ukrayna adına eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, AGİT'in Kiev Temsilcisi Heidi Tagliavini ile Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri temsilcileri Denis Puşilin ve Vladislav Deynego katıldı.
Taraflar, yaklaşık 5 saat süren görüşmelerin yapıldığı "Dipservice Hall" Devlet Başkanlığı eski rezidansından, her hangi bir açıklama yapmadan ayrıldı.
Minsk görüşmelerine temsilci gönderen Ukrayna'nın Doğusu'ndaki Rus yanlısı ayrılıkçıların kurduğu "Donetsk halk Cumhuriyeti Başkanı" Aleksandr Zaharçenko, toplantıya katılan Puşilin'in kendisine, "görüşmelerin "çok zorlu geçtiğini ve ikinci bölümünün yapılacağını" aktardığını söyledi.
Bu hafta başında Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Devlet Başkanı François Hollande ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleştirilen dörtlü telefon görüşmesinde, Minsk Üçlü Temas Grubu'nun 24 ve 26 Aralık tarihlerinde toplanması konusunda mutabakat sağlanmıştı.
Doğuda ateşkesin sağlanması için ilk defa 5 Eylül'de, Belarus'un başkenti Minsk'te bir araya gelen taraflar arasında, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlanmıştı. 19 Eylül'de ikinci kez toplanan "Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu", ateşkes sürecinin hayata geçirilmesine ilişkin dokuz maddeden oluşan memorandumu imzalamıştı. Buna rağmen, ayrılıkçılarla hükümet güçleri arasında sık sık silahlı çatışmalar çıkarken, taraflar ateşkes ihlallerinde birbirlerini suçluyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...