Kazakistan ekonomisinin 2014 performansı

/ Kaynak: AA
Kazakistan ekonomisinin 2014 performansı

Ekonomi Haberleri  / AA

Kazakistan'da Hükümet ve Merkez Bankası, yayımladığı ortak bildiride 2014 yılını değerlendirdi ve gelecek yıl projeksiyonlarını açıkladı

Kazakistan ekonomisi 2014 yılının 11 aylık döneminde yüzde 4,2 büyüdü.
Kazakistan'da Hükümet ve Merkez Bankası yayımladığı ortak bildiride, 2014 yılını değerlendirdi ve gelecek yıl projeksiyonlarını açıkladı. Bildiride, 2014 yılında Kazakistan ekonomisinin gelişmesinde dış etkenlerde bozulma olduğu vurgulandı.
Bu yıl Ukrayna krizinin yol açtığı bölgesel türbülans, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, rubledeki düşüş ile son çeyrekte ivme kazanan petrol fiyatlarındaki aşağı seyre maruz kalan Kazakistan ekonomisi, yılın 11 ayını yüzde 4,2 büyümeyle kapattı.
Ukrayna çevresindeki olaylarla ilgili olarak ülke ekonomisinde genel bir yavaşlamadan söz edilen bildiride, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişlemeye ilişkin aldığı pozisyonları ile son çeyrekte ivme kazanan dünya petrol fiyatlarındaki düşüş, bozulan dış etkenler arasında sayıldı.
Kazakistan Hükümeti ve Merkez Bankası ortak bildirisinde, 2014 yılı Ocak-Ekim döneminde Kazakistan'ın dış ticaret cirosunun 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 8,3 azaldığı hatırlatılırken, kömür, demir, bakır, alüminyum kalemlerindeki ihracat hacminin düştüğü belirtildi. Söz konusu azalma dünya fiyatlarındaki düşüşle birlikte değerlendirildi.
-Rezervlerin erimesine önlem
Ekonomi güvenliği ve mali sistem istikrarını tehdit eden harici şoklara karşı alınacak önemlere değinilen bildiride, 2015 yılında döviz piyasasına ilişkin kanunlarda değişiklik yapılacağı bildirildi.
Bildiride, ülkenin 105 milyar dolar seviyesinde olan ulusal altın ve döviz rezervlerinin yeterli düzeyde kalmasının sağlanmaya devam edileceği not edilirken, 2015 yılı maliye politikasının bütçeyi dengelemeyi gözeteceği ve yatırım cazibesini azaltacak herhangi vergi politikası öngörülmediği vurgulandı.
Bildiride, 2015 yılı ekonomi politikasının, olumsuz dış etkileri hafifletici ve ülkenin sosyo ekonomik istikrarını güçlendirme amaçlı olacağı açıklandı.
Dış piyasalardaki durumun kötüleşmesi halinde, Hükümet ve Merkez Bankası'nın ülkenin sosyal ve ekonomik istikrarını korumak için ek önlemler alacağı belirtilirken, söz konusu önlemlere ilişkin bilgi verilmedi.
-Petrol ve büyüme
Dünya petrolünün yüzde 2'sine sahip Kazakistan'da ülke GSYH'sinin yüzde 25'i petrolden geliyor, ödemeler dengesinin ise yüzde 60'ı ise petrol gelirleriyle sağlanıyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) 2015'te Kazakistan için yüzde 4,5 büyüme öngörürken, 2013 yılını 81,8 milyon petrol üretimiyle kapatan Kazakistan üretimde bu yıl da aynı seviyede kaldı.
ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), 2015 için petrol fiyatını varil başına 68 dolar olarak tahmin ederken, yıllık 8 milyon ton petrol üretilmesi planlanan ülkenin en önemli petrol sahası Kashagan'da üretime henüz başlanamadı.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...