Yezidiler, "özerkliğe" sıcak bakmıyor

/ Kaynak: AA
Yezidiler, "özerkliğe" sıcak bakmıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

'Eğer referandum yapılmış olsaydı bugün Yezidilerin başına bu felaket gelmezdi. Şengal'deki durum, Rojava'dan farklıdır.'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Yezidi Milletvekili Şeyh Şamo, Musul'un Şengal (Sincar) ilçesinin, "özerk veya bağımsız" bir iradeyle yönetilmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Böyle bir siyaset, Yezidileri yalnızlaştırır ve akıbeti belli olmayan bir geleceğe sürükler" dedi.
Şeyh Şemo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Yezidi halkın, kendi öz savunma gücünün oluşturması lazım. Kendi örgütlenmesini, kurabileceği yönetimi desteklemeliyiz. Şengal'in, Kürdistan bölgesi üzerine alınma kararı tehlikeli riskler oluşturur" şeklindeki sözlerini değerlendirdi.
Şengal'in, Irak Anayasası'nın 140. maddesi kapsamında "sorunlu bölgeler" arasında olduğunu hatırlatan Şemo, "2007 yılında referandum yapılsaydı biz Kürdistan bölgesine katılmak yönünde tercihte bulunacaktık. Eğer referandum yapılmış olsaydı bugün Yezidilerin başına bu felaket gelmezdi. Şengal'deki durum, Rojava'dan farklıdır. Oradaki kanton modelini, Şengal'de uygulayamazsınız. Bu bölge, Kürdistan'a bağlıdır" diye konuştu.
Şemo, Şengal'in tek başına bırakılmasının Yezidilerin geleceği için büyük bir tehlike oluşturacağına dikkati çekerek, "Şengal ilçesinin, özerk veya bağımsız bir iradeyle yönetilmesi mümkün değildir. Böyle bir siyaset, Yezidileri yalnızlaştırır ve akıbeti belli olmayan bir geleceğe sürükler. Ayrıca Yezidi halkın kutsal tapınağının bulunduğu Laleş bölgesi, Duhok il sınırları içindedir. Biz bu tapınağımızdan ayrılamayız" ifadelerini kullandı.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...