Başbakan Davutoğludan Türk işadamlarına çağrı

/ Kaynak: İHA
Başbakan Davutoğludan Türk işadamlarına çağrı

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Türkiye-Irak İş Konseyi Çalışma Toplantısı, Shreaton Otel'de Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Irak Başbakanı Haydar El Abadi'nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Ortak bildirinin imzalanmasının ardından iki Başbakan ve iki ülkenin bakanları kameraların karşısına geçti. Davutoğlu, yaptığı konuşmada, "Bugün iki ülke arasındaki ilişkiler bakımından tarihi bir günü yaşıyoruz. Türkiye ve Irak çok derin ilişkilere sahip dost ve kardeş ülkedir. Bugün çok güzel görüşmeler yaptık. Bağdat'taki görüşmelerin devamı mahiyetinde ortak vizyonu paylaştık. Yılsonuna kadar iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni ve daha büyük bir ivmeyle güçlü bir siyasi beyanda bulunmuştuk. Bunun ekonomik ve coğrafi altyapısı var. Coğrafi yapıya bakıldığında Türkiye ve Irak birbirini tamamlayan iki ülkedir. Birlikte ekonomileri entegre olduğunda herhalde iki ülke arasında olabilecek yüksek potansiyele sahiptir. Stratejik İş Birliği Konseyi'nin ikincisinin gerçekleşebilmesi için yeni bir momentum kazanma hasıl oldu. Irak'ın istikrarı, Türkiye'nin istikrarıdır. Güvenliği Türkiye'nin güvenliğidir. Şimdi kaybedilmiş vakitleri süratle telafi etme zamanıdır. İki ülke ekonomik olarak da potansiyelleri birbirini tamamlıyor. Türkiye ile Irak puzzle'ın iki parçası gibi" dedi.


Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığını üstlendiğini belirten Başbakan Davutoğlu, Irak'ın uzun yıllar süren acılı tecrübelerden sonra kalkınma hamlesini başlattığını dile getirdi. Davutoğlu, "Bölgede insan kaynakları ile doğal kaynakların bir araya geldiği ülkeler azdır. Irak'ta bu mevcut. Bütün o iç gerilimlere rağmen hala takdirle izlenen insan potansiyeli var. O zaman Irak'ın önümüzdeki dönemde yükselen güç haline gelmesinde engel yok. DEAŞ'ın varlığı, terör tehdidi bunlar zamanla etkisini kaybedecektir. Irak'ın 10 yıl içinde iç istikrarı sağlamasıyla yükselen bir güç olacağına inancımız tamdır. Yeter ki siyasal yapı kurulsun" diye konuştu.


"IRAK'IN KALKINMASINA KATKIDA BULUNACAĞIZ"


Irak'ın kalkınmasına katkıda bulunacaklarına dikkati çeken Davutoğlu, "Türk şirketleri de Irak'ın geniş potansiyelinden istifade edecek. Türkiye coğrafi olarak Irak'a yakındır. Siyasal sorunlar, güvenlik sorunları aşıldığında demiryoluyla ulaşım imkanlarıyla Türkiye ve Irak birbirleriyle tamamıyla birbirine entegre bir hale gelecek. Türk şirketlerinin Irak'ın her yerinde faal olmasını istiyoruz. Iraklı şirketleri de Türkiye'de görmek istiyoruz. Irak'ın hem kamu hem özel şirketlerin zamanla 3. ülkelerde de yapacakları çalışmalar olacaktır. Irak'taki sıkıntılar konjonktüreldir, bu sıkıntılar aşıldığında Türk şirketleri Irak'a yardımcı olmalıdır. Irak'ı terk etmediniz, size terk etmeyin diye telkinde bulunuyorduk. Sizinle birlikte güçlü siyasi iradeyi vurgulamak için buradayız. Kimse bu iki ülke arasına bir ihtilaf sokamayacaktır. Size teklifimiz bir an önce Irak'taki çalışmalarınıza geri dönün, köklü ekonomik ilişkilerin kurulması için çalışmaları sürdürün. Kamu ve devlet yöneticilerinin görevi sizlerin önünü açmak. Bunu sağlıyoruz, bunun yanında çifte vergilendirilmesinin önlenmesi, yatırımların teşviki gibi bunları tamamlamaya kararlıyız. Biz sizlerin önünü açtığımızda sizden de beklentimiz süratle alana girmeniz. Yeni bir Ortadoğu inşası için Iraklı dostlarınızla birlikte omuz omuza çalışmanız. Türkiye'de ne tür bir çalışma şartı arıyorsanız bunu sağlamak bizim görevimizdir. Bu toplantılarımızın güzel hayırlı işbirliklerine teşkil eder" dedi.


IRAK BAŞBAKANI HAYDAR EL ABADİ


Irak Başbakanı Haydar El Abadi ise, "Biz tabii ki yabancı yatırımcıların sanayicilerin özellikle Türk ekonomistlerin sadece ve sadece mal pazarlamak, satmak değil aynı zamanda bu ortaklığın devamını getirecek gerçek ortaklı zemini üzerinde işbirliğinin yapılmasını istemekteyiz. İki hükümet yapacakları anlaşma hem Türk hem Irak halkının yararına olacak şekilde ve aynı zamanda ekonomik entegrasyonu sağlayacak şekilde olmalıdır. Irak aynı zamanda güvenlik sorunu yaşamaktadır. Burada bütçe konusunda da birtakım sıkıntılar var, ancak bu geçicidir. Hem imar hem yatırım alanında projeler alanında gerçekten vaadeden bir ülkedir. Dünya piyasalarında petrol fiyatlarında bir düşüş oldu, bu da bütçeyi engellemiştir. Musul eyaletinden Türkiye'ye doğru petrol akışı durmaktadır, bu da bizi etkilemektedir" diye konuştu.


İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için Türk bankalarının da Irak'ta çalışmasını istediklerini söyleyen Abadi, özel sektörü de destekler nitelikte çalışma ve projeleri olduğunu ifade etti. Irak'taki bütçe açığının Irak'taki yatırımların artmasıyla dengeleneceğini belirten Abadi, birçok Türk şirketinin Irak pazarlarında birçok iş yaptığını dile getirdi. Abadi, iki ülke arasındaki ekonominin artması için çalıştıklarını anlatarak, "Irak bunu tek başına yapamaz. Bunu işbirliği çerçevesinde yapacaktır. Hepinizi yatırımlar ve diğer faaliyetler için Irak'a bekliyoruz" ifadelerini kullandı
GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...