Hırvatistan sandık başına gidiyor

/ Kaynak: AA
Hırvatistan sandık başına gidiyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Seçimde, 3 milyon 779 bin 281 kayıtlı seçmen, ülke içindeki 6 bin 350 oy kullanma merkezinin yanı sıra 50 ülkedeki dış temsilciliklerde oy kullanabilecek

Hırvatistan'ın, eski Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız bir devlet olduğu 1991 yılından bu yana beşinci kez düzenlenecek olan cumhurbaşkanlığı seçiminde, beş yıllığına görev yapacak yeni cumhurbaşkanı seçilecek.
Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP) aday gösterdiği mevcut cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç'in yanı sıra Hırvat Demokratik Birliği'nin (HDZ) adayı Kolinda Grabar Kitaroviç, Hırvatistan Birliği'nin adayı Milan Kuyunciç ve "Canlı Duvar" isimli politik-aktivist organizasyonun adayı İvan Vilibor Sinçiç olmak üzere dört adayın yarışacağı seçimde, 3 milyon 779 bin 281 kayıtlı seçmen, ülke içindeki 6 bin 350 oy kullanma merkezinin yanı sıra 50 ülkedeki dış temsilciliklerde oy kullanabilecek.
Seçimlerde, sivil toplum kuruluşlarından 794, siyasi partilerden ise yaklaşık 20 bin kişi gözlemci olarak görev yapacak.
Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre yeni cumhurbaşkanı yarın yapılacak ilk turda, değil 11 Ocak 2015'te yapılacak ikinci turda belli olacak.
- İlk demokratik seçimler 1990 yılında yapıldı
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'ndeki altı cumhuriyetten biri olan Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki ilk demokratik cumhurbaşkanlığı seçimi 1990 yılında yapıldı. Genel seçimlerin ardından Hırvatistan Meclisi tarafından cumhurbaşkanlığına seçilen Franyo Tucman, 1990 yılı temmuz ayındaki anayasa değişikliği ile Hırvatistan Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı oldu.
Tucman, 1992 ve 1997 yıllarında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden bu göreve seçildi.
Franyo Tucman'ın 10 Aralık 1999'da hayatını kaybetmesinin ardından, dönemin Meclis Başkanı Vlatko Pavletiç geçici olarak 18 Ocak 2000'e kadar cumhurbaşkanlığı görevini yürüttü.
Hırvatistan'da, 3 Ocak 2000'de yapılan genel seçimlerin ardından oluşan yeni mecliste, başkanlık görevine seçilen Zlatko Tomçiç de 18 Ocak-18 Şubat 2000 tarihleri arasında geçici olarak cumhurbaşkanlığı görevini yürüttü.
Aynı yıl şubat ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Styepan Mesiç, Hıvatistan'ın yeni cumhurbaşkanı seçildi. Mesiç, 2005 yılındaki seçimlerde de Hırvatistanlı seçmenler tarafından yeniden bu göreve layık görüldü.
Hırvatistan'da, 2010 yılında yapılan son cumhurbaşkanlığı seçiminde ise mevcut cumhurbaşkanı ve SDP'nin yeniden aday gösterdiği İvo Yosipoviç, cumhurbaşkanlığına seçildi.
Hırvatistan Anayasası gereği, bir kişi en fazla iki dönem cumhurbaşkanlığı yapabiliyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...