Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Korkunç rakam, 'Her 5 paketten 1'i kaçak'

Korkunç rakam, 'Her 5 paketten 1'i kaçak'

Ekonomi Haberleri

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'de halen her 5 paket sigaradan 1 tanesinin vergisiz olarak satıldığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Palandöken, sahte ve kaçak sigara sayısının son dönemde arttığını ve mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini belirterek, "Bu konu günlük cirosunun yüzde 50'sini ekmek-süt ve tekel maddelerinden yapan esnafımızın en önemli sorunlarından biri durumunda. Kapımızın önünde kaçak sigara satışının önlenmesini istiyoruz. Hem esnafımız kazansın hem de devletimizin vergi gelirleri artsın. Ülkemizde halen her 5 paket sigaradan 1 tanesi vergisiz olarak satılıyor" dedi.
Kaçakçılık ve özellikle sigara kaçakçılığı ile mücadelede çok önemli adımlar atıldığını ifade eden Palandöken, "Denetim ve yakalamalarda önemli artışlar var. Kaçakçılıkla ve Organize Suçlarla Mücadele verisine göre 2013'te yüzde 9 artışla 108 milyon 243 bin paket kaçak sigara yakalanmıştı. 2014 yılının Aralık ayında ise ülke genelinde tek seferde yakalanan en yüksek miktarda sigara kaçağı olan 710 bin paket ele geçirildi.Sadece son 20 günde 29 ilimizde yapılan denetimlerde 3 milyon 567 bin 851 paket kaçak sigara yakalandı. Akıl almaz yöntemleri kullanan kaçakçılar patates çuvallarının arasında, ambulans görünümlü araçlarla ülkemizin her yöresine sevkiyat yapmaktadır. Kaçak sigara kullanımı Batı bölgelerinde yüzde 20-30 civarında olmasına rağmen doğu bölgelerimizde bu oran yüzde 70-80 civarına çıkmaktadır. Kirasını, vergisini ödeyen esnafımız için ciddi gelir kaybına, devletimizin de her yıl 3 milyar lira vergi kaybına yol açmaktadır" dedi.
"136 ALO İHBAR HATTINI ARAYAN VATANDAŞA İKRAMİYE"
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ücretsiz olan Alo 136 İhbar Hattı'nı arayan vatandaşa ihbarın doğru çıkması halinde ikramiye verildiğini hatırlatan Palandöken, "Son dönemde kaçak sigara veya alkollü içecek yakalatan vatandaşa ödül programı başlatıldı. Örneğin, 1 konteyner (yaklaşık 750 bin paket) sigara yakalandığında ihbarda bulunan vatandaşa en az 250 bin TL ödül veriliyor. Kaçağın her türlüsü vatandaşlarımızın zararınadır. Kaçak işine bulaşana da kaçakçılıkla mücadele kanunundaki değişiklikle 3 yılda az olmamak kaydıyla hapis cezası getirilmiştir. Aslında insanlar hem kendi sağlığını hem de ülkemizin geleceğini düşünürse içinde ne olduğunu bile bilmediği kaçak sigara almaz. Kısa vadede kar ettiğini düşünenler uzun vadede sağlıklarını kaybederek zarar ettiklerini göreceklerdir" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...