Telefonlarını güneş enerjisiyle şarj ediyorlar

/ Kaynak: İHA
Telefonlarını güneş enerjisiyle şarj ediyorlar

TEKNOLOJİ Haberleri  / İHA

Bartın Üniversitesi'nde kurulan yenilenebilir enerji ünitesi sayesinde öğrenciler, cep telefonlarını güneş enerjisi ile şarj ediyor.

Bartın Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi (BÜNYENARUM) tarafından çevreci kampüs projesi kapsamında yapılan ünite sayesinde, öğrenciler cep telefonlarını şarj ederken, aynı zamanda ilan tahtası olarak kullanıyor. Yenilenebilir enerji konusunda çalışmaların devam ettiğini ifade eden BÜNYENARUM Müdürü Prof. Dr. Nedim Saraçoğlu yaptığı açıklamada, "Üniversitemizin Yenilenebilir Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi Mart ayında kuruldu. Amacımız Bartın yöresinde güneş, rüzgar, su ve biokütleden elektrik üretimi sağlamak, bununla ilgili araştırma ve uygulama çalışmaları yaparak Bartın ve çevre illerdeki yatırımcıların yatırım yapmalarını arzu ediyoruz. Böylece Bartın'ı, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları konusunda önde gelen şehirlerinden biri yapmak istiyoruz. Üniversitemiz yeşil kampüs projesi kapsamında güneş, rüzgar, su ve biokütleden elektrik ve ısı üretmek amacıyla araştırmalar yapmaktadır. Burada gördüğünüz küçük bir ünitedir. Güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüyor. 12 kilovat kapasiteli aküde depolanıyor. Oluşan elektrik ışık enerjisine şeklinde ilan tahtasına aktarılıyor. Diğer bir özellik de telefonların şarj edilmesi için burada bir USB girişi koyduk. Böylece telefonunu şarj etmek isteyen kişi oraya takacak. Kendisi dolana kadar burada sohbet edecek. Biz burada güneş enerjisini hem şarj hem de ilan tahtası şeklinde kullanabiliyoruz" dedi.
Yapılan ünitenin amacının öğrencilerin dikkatini çekmek olduğunu ifade eden Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, "Üniversitemizde yenilenebilir enerji kaynaklarını devreye sokacağız. Bunun için araştırma ve çalışmalarımız var. Bunun burada küçük bir numunesini göstermek, öğrencilerimizin ilgisini çekmek istedik. Bundan sonra yenilenebilir enerji kaynakları konusunda araştırma ve tezlerle, bilim merkezleri ile münasebet kurarak, üniversitemizi yeşil kampüs anlayışına uygun, kendi enerjisini üreten bir yapı haline getirmek istiyoruz" dedi.
Kurulan ünitede cep telefonunu şarj eden Bartın Üniversitesi Çevre Mühendisliği öğrencisi Osman Kara ise "Üniversitemizde böyle bir şey görmek bizi oldukça mutlu etti. Çünkü yenilenebilir enerji ve bununla çalışan güneş pilleri ve telefon şarj ünitesi bizim için güzel bir şey" dedi.
BÜNYENARUM Müdürü Prof. Dr. Nedim Saraçoğlu, ayrıca bu ünitenin daha büyük bir modelini yeni yapılan kampüs alanına koyacaklarını ifade etti. nbsp;##tgvideo##
TEKNOLOJİ
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...