Nevşehir'de dünyanın en büyük yeraltı şehri keşfedildi

Nevşehir'de dünyanın en büyük yeraltı şehri keşfedildi

YAŞAM Haberleri

TOKİ'nin, Nevşehir'de kentsel dönüşüm için yıktığı gecekonduların altından 7 kilometre uzunluğunda tarihi birkent çıktı.

TOKİ'nin Nevşehir Merkez'de yapmaya başladığı kentsel dönüşüm, tarihi bir yer altı şehrinin ortaya çıkmasını sağladı. TOKİ, bölgedeki gecekonduların yıkımı için 90 milyon TL harcadı; yer altında antik şehrin ortaya çıkarılması üzerine saha terk edildi.
TOKİ Başkanı Ergün Turan, "Bu parayı zarar olarak görmüyoruz. Dönüşüm projesini başka bir yere taşıyacağız" dedi. Turan, bölgenin arkeolojik SİT alanı ilan edildiğini belirterek, "Bu yer altı şehri hiç bilinmiyormuş. 7 kilometre uzanan kolları var" diye konuştu.
nbsp;
Nevşehir Kalesi'nin eteklerindeki gecekonduları ve çürük binaları yıkan TOKİ, bölgedeki 600 metrekarelik alanı tamamen temizledi. TOKİ burada bin 500 konutu yıkarken, 90 milyon TL'lik de harcama yaptı. Ancak TOKİ'nin tam da yeni binaların yapımına başlayacağı sırada, yer altında tarihi bir şehre rastlandı. nbsp;
Nevşehir'de dünyanın en büyük yeraltı şehri keşfedildi nbsp;
Konuya yönelik detayları bir grup gazeteciye anlatan TOKİ Başkanı Turan, bölgede yaşayan vatandaşları başka yere taşıyarak dönüşüme başladıklarını belirtirken, "Yıkınca altından yer altı şehri çıktı. Bu süreçte yer altı şehrini bulduk. Burası 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Burası bilinen bir yer altı şehri değilmiş. Tamamen yeni bir keşif. 7 kilometrelik tüneller uzanıyor. Şimdi biz bu alanlara inşaat yapacakken, bu yer altı şehri çıktı. Bunun Nevşehir'e nasıl değer katacağının çalışması yapılıyor" dedi. Turan, tarihi şehrin bulunması üzerine inşaat çalışmalarını tamamen durdurduklarına dikkat çekerken, "Projeyi şehrin dışına taşıyacağız. Bu harcadığımız 90 milyon TL'yi de zarar olarak görmüyoruz. Bu durumun Sayıştay'a takılacağını da düşünmüyorum" dedi.
Nevşehir'de dünyanın en büyük yeraltı şehri keşfedildi

TOKİ'nin artık yöresel mimariye göre konut yapacağını belirten Turan, bunun en güzel örneklerinden birini de yine Nevşehir Ürgüp'te gerçekleştirdiklerini söyledi. Turan, Ürgüp'te düşük gelirli vatandaşlar için 960 tane sosyal konut yapıldığını ve bu yapılarda yöresel taşların kullanıldığını söyledi. Turan, konutların Mart ayında teslim edileceğini söyledi.
Cenk Esen ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...