Irak'ta 30 milyar $ Türkleri bekliyor

Irak'ta 30 milyar $ Türkleri bekliyor

Ekonomi Haberleri

Nihat Zeybekci, bu ülkede 30 milyar doların altyapıya ayrıldığını, bunun büyük bölümünün Türk iş adamları tarafından paylaşılabileceğini söyledi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Irak'ta yaşananların bir afet olduğunu, daha kötüsünün yaşanamayacağını ifade etti. Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin Adana'da düzenlediği 'Tasarım Yarışması' ödül töreninin ardından bazı gazetelerin ekonomi müdürleriyle sohbet eden Zeybekci, ihracatta Irak etkisine işaret etti ve "Irak için Türkiye inanılmaz. Irak'ın Türkiye'siz bir anlamı yok" ifadesini kullandı. Haziran 2014'e kadar Irak'ın Türkiye için ikinci ihracat ülkesi olduğunu, şimdi 4'üncü sıraya gerilediğini ifade eden Zeybekci, "IŞİD terörüyle darbe alan ihracat, son bir yıldaki bölgesel tehditleri üzerinden atmaya çalışıyor. Irak'ta bir afet geçirdik. Hazirandan sonra yüzde 36'lara, 45'lere varan aylık düşüşler yaşandı. Bundan kötüsü olması mümkün değil" diye konuştu. Bundan sonraki dönemde normalleşme beklediklerini ifade eden Zeybekci, "Irak'ta bundan sonraki dönemin bir normalleşme dönemi olmasını bekliyoruz. Irak'ın yeniden imarında, altyapı yatırımlarında, Türk inşaat sektörünün bir yeri doldurmasını bekliyoruz. Daha geçen seneye kadar bütçeleri yoktu. 2014 yılını bütçesiz geçirdiler. Ama bu sene harcamaları belli. Yaklaşık 30 milyar doların üzerinde bir tutarı, altyapı yatırımı için ayırdılar" dedi.

RUSLAR GELECEK

Rusya'da yaşanan 'mini kriz'i de yorumlayan Bakan Zeybekci, yaşananların Türkiye'yi turizm kanalından etkileyebileceğine vurgu yaptı. "Turizmde Rusya'dan bir düşüş var" diyen Zeybekci, etkilerin sanıldığı kadar büyük olmayacağını da şu sözlerle aktardı: "Daha yüksek maliyetli ülkelerden vazgeçen Rusların Türkiye'ye gelmeye başladığını göreceğiz. İspanya'dan İtalya'dan buralardan vazgeçecekler ki, siyasi olarak da, politik olarak da böyle bir tercih yapmaları bekleniyor. Türkiye turizmde gerektiği kadar artış olmaması muhtemel değil diye düşünüyorum."

Sultan'ın kokusu yetti

Bakanlıkta 1 yılını doldurduğunu söyleyen Zeybekci gelecek hedeflerini de açıkladı. Zeybekci, "Yeni Türkiye dediğimiz bu yolculukta şu anda biz ihracat anlamında son 3-4 yılda 150 milyar dolarların etrafında dolanıyoruz. Bunun için yapılması gerekenlerden biri de dağıtım alışkanlıklarını belirlemek. Düşünsenize bir salgın gibi, bir dizide giyilen kıyafetlerin hepsini kumaşlarını vesairesini satıp pazarlıyorlar. Hatta en son "O dizide Sultan'ın kullandığı parfüm" diye parfüm bile yapmışlar. Nasıl duyduysa televizyondan o kokuyu? Bu işte tüketim alışkanlıklarını belirlemek bu. Yeni trend bu" dedi.
FİKRET ÇENGEL

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...