BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Türkiye kuru meyvecilikte dünya lideri

Türkiye kuru meyvecilikte dünya lideri

Türkiye kurutulmuş meyve üretimi ve ihracatında uzun yıllardır dünyanın lider ülkesi. Fakat liderliğin devamı için ekolojik tarımdan teknolojik gelişmelere kadar bir çok konuda atılım yapılması gerekiyor.



İSTANBUL- Türkiye’nin ihracat ürünlerinin önemli bir kısmını oluşturan tarım ürünlerinin içinde kuru meyvenin yeri çok farklı. Çünkü bu ürünler Türkiye’yi üretim ve ihracatta dünya lideri konumuna taşıyor. Türkiye’yi birincilik kürsüsüne taşıyan başlıca kurutulmuş meyveler ise fındık, çekirdeksiz üzüm, kuru incir, antep fıstığı ve kuru kayısı. Kuru meyve ihracatımızın yüzde 70-75 arasındaki önemli bir kısmını ise fındığa borçluyuz. Türkiye çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde de 250 bin tonluk rekoltesi ile ABD’nin önüne geçerek dünya birincisi oldu. Ürettiğimiz kuru üzümün 200 bin tonunu ihraç ediyoruz, ki bu da Türkiye’yi dünya piyasalarına an fazla kuru üzüm ihraç eden ülke konumuna getiriyor. Kuru incirde de 55 bin ton üretimle liderlik yine Türkiye’nin. 45 bin tonlara varan kuru incir ihracatı ile yine birinci sıradayız. Kuru kayısıda Türkiye, hem üretimde hem ihracatta dünya birincisi. Kuru kayısı üretimi 100 bin tonlara yaklaşmış durumda. Rekoltenin çok olduğu sezonlarda ise ihracat rakamları 70 bin ton seviyelerine çıkıyor. Kalite standartları yakalanmalı Fakat bu olumlu tablonun devam etmesi için atılması gereken birçok adım var. Dünya lideri olarak kalabilmek için alıcı ülkelerin kalite satndartları yakalanmalı, genetik ve organik tarım yöntemlerini kullanan ülkelerle rekabet edilebilecek bir yapıya kavuşulmalı. Kuru meyve ihracatımızda ilk sıraya oturan Avrupa Birliği ülkelerinin bu konuda azımsanmayacak standartları var. Örneğin çekirdeksiz üzümde okratoksin A, kuru incirde aflatoksin, kuru kayısıda kükürtdioksit konusunda, ithalatta yapılan kontrollerde ince eleyip sık dokunuluyor. Taşıma koşulları da büyük önem arz ediyor. Ege Kuru Meyveciler Derneği bu konu hakkında bir çalışma hazırlığı içinde. Derneğin bu konudaki görüşleri kısaca şöyle: “Taşımanın ürün kalitesinde önemli etkileri var. Üreticiden ihracatçıya gelen ürünlerin, ürüne zarar verebilecek herhangi bir ürünü taşımamış bir araçla taşınması oldukça önemlidir. İhracatçıların çoğu buna dikkat etmektedir. İşletmelerin çoğu kuru meyvelerin kendilerinin temin ettiği özel plastik kasalarda taşınmasını sağlayarak hammaddenin işletmelerine iyi koşullarda gelmelerini sağlamaktadırlar.” Taşıma şartlarının yanı sıra dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da organik tarım. Türkiye’nin 2004 yılı itibariyle tam 174 adet farklı sertifikalı organik ürün üretir hale gelmesi ise doğru yolda olduğumuzun bir göstergesi. > Bekir Yeniay
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 107202
    % 0.35
  • 3.5161
    % -0.05
  • 4.128
    % -0.07
  • 4.518
    % -0.41
  • 145.919
    % -0.07
 
 
 
 
 
KAPAT