Ahmet Ürkmezgil: 'Derbiler içimizdeki en büyük yara'

Ahmet Ürkmezgil: 'Derbiler içimizdeki en büyük yara'

SPOR Haberleri

"Derbiler, içimizdeki en büyük yara… Hiçbirini kazanamadık çünkü takımımız tecrübesizdi, Bilic'i suçlamak manasız.'

Namı diğer, "1001 Temel Eser Ahmet".Kim mi? Merhum Vedat Okyar'ın "güzel insan" tarifindeki gibi donanımlı, centilmen, mütevazı özetle gerçek bir İstanbul beyefendisi, Beşiktaş'ın Genel Sekreteri Ahmet Ürkmezgil'den başkası değil, bu kişi…
Sağ olsun, Beşiktaş'ın en mahrem odalarına girdik sayesinde, Başkan Fikret Orman'a yönelik saldırılar dahil aklımıza gelen her soruyu sorduk, Ürkmezgil'e büyük nezaketle hiçbirini geri çevirmedi. İşte Ürkmezgil'in noktası virgülüne o çarpıcı açıklamaları:


"Derbiler, içimizdeki en büyük yara… Hiçbirini kazanamadık çünkü takımımız tecrübesizdi, Bilic'i suçlamak manasız. Sonuçta hiçbir maçı 11 kişiyle tamamlayamadık. Fenerbahçe'nin oturmuş bir kadrosu var, tecrübeli oyunculara sahipler. Galatasaray da yıldızlar takımı… Hamza Hamzaoğlu ile gerçek kimliğini buldular. TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve MHK Başkanı Zekeriya Alp, Beşiktaşlı bilindikleri için baskı altında kaldılar, bu yüzden ağır darbe aldık. Hakem hataları hep aleyhimize oldu. Beşiktaş ikinci yarıda daha başka olacak; sonuçta genç, kaliteli ve karakterli bir takıma sahibiz."
Yıldırım ile bir yere kadar!
"Biz Beşiktaşlıyız kabadayılıkla asla işimiz olmaz. Hele Aziz Beyle (Yıldırım) hiç işimiz olmaz. Medyada yazılanların aksine gayet dostane bir ilişkimiz var F.Bahçe, G.Saray ve Trabzonspor ile. Derbilerde buluşup, birlikte yemek yiyoruz. Kulüpler Birliği toplantısında saygıya dayalı güçlü bir ilişkimiz mevcut. Ama bu dostluk bir yere kadar sonuçta bir haksızlık söz konusu olursa kimseye hakkımızı yedirmeyiz. Rekabet anlayışımız, biri olmadan diğeri asla olmaz gerçeğine dayalı, öyle de olmalı. Medya üzerinden yapılan kışkırtma ve söz düellolarına Beşiktaşlılar olarak gelmeyiz. Belki de Beşiktaş'ı farklı kılan en güçlü tarafı bu."
Kolej takımı geri döndü
"Hepsi Beşiktaş'ın çocukları ama… Querasmalar, Fernandesler, Noumalar, Almeidalar geride kaldı. O yozlaşmış futbolcu zihniyeti de değişti, tribünlerin söylemi de; artık tribünler, 'Nouma bizi diskoya götür' diye tempo tutmuyor, Demba Ba'yı alkışlıyor, Sosa'yı, Oğuzhan'ı, Kerim Frei'yi, Tolga'yı, Necip'i, Olcay'ı alkışlıyor. Bu karakterli takım hem bugünü kazanabilecek güçte hem de yarını. İşte bizim en büyük mutluluğumuz bu, Metin, Ali, Feyyaz dönemindeki gibi kaliteli, kolej takımı geri döndü. Yabancı kararı bizi etkilemez. Çünkü takımı gençleştirdik, seyir zevki yüksek futbol oynuyoruz, kadromuz oturdu ve bizde işler programa göre yürüyor. Bir iki nokta transfer ile gelecek sezon da bu kadro ile devam ederiz, bu takımı çok fazla değiştirmeyiz."
Töre en olgun örnek
"Kaybetmeyi değil, kazanmayı hedefleyen bir yönetim tarzımız var. Gökhan Töre olayında Fatih Terim de, biz de aynı çizgide durduk, oyuncumuza sahip çıktık, bir yeteneğin harcanmasına müsaade etmedik, fena mı oldu? Şimdi hatalarından ders almış olan Gökhan lider kişiliğiyle takımdaki en olgun örnek. Veli Kavlak, A.Demirspor maçında rakibine gösterilen haksız kartı düzelttirdiği için fair-play kazandı. Sneijder olayında ise haksız infaz edildi. U-21'den Yasin, haksız penaltıyı dışarı attı, Necip, haksız korneri auta gönderdi. İnsanın yüreğinden gelen bu hareketler oyuncularımızın nasıl bir kültürden geldiğinin göstergesi."
Ba ve Sosa tam isabet
"Beşiktaş'ın dışında transferde yüzde yüz başarı gösteren kulüp yok. Tabii bunu söylerken, biz başardık öncekiler başaramadı ya da paraları cebe attı demek istemiyorum. Nitekim bu bir yönetim becerisi, doğrusu bizden öncekiler, bu yönetim kadar becerikli değillerdi. nbsp;Transferi bizde üç kişi yapar; Başkan Fikret Orman, Dış İlişkiler Komitesi Başkanı ve Bilic. Hocamız listeyi verir. Transfer komitemiz o futbolcuları scoutlar ve ilişkiler açısından oyuncu ve insani boyutlarıyla araştırır; Beşiktaş'a uygun olanlarla anlaşılır. Demba Ba da, Sosa da hatta Tolgay da böyle transfer edildi."


Diego'yu Fener'e biz verdik!
"Diego ile Beşiktaş olarak anlaşmıştık, aramızda 300 bin lira fark kalmıştı. Transfer bitmek üzereydi ki, menajer oyunu ile devreye Fenerbahçe girdi. Diego'nun fiyatı, bizim anlaştığımız rakamın iki katına çıktı. Yükselen fiyat işimize gelmedi, biz de 'alın sizin olsun' dedik, Diego'yu bizim alacağımız fiyatın iki misline Fener'e bıraktık. Zarar mı, ettik hayır. Gittik; Sosa'yı aldık. Beşiktaş gücüne güç kattı. Şimdi, geriye dönüp baktığımızda diyorum ki, seçici davranmakla ne kadar doğru karar vermişiz. Maliyetleri indirdik, gelir - gider dengesini kurduk, sponsor desteğini güçlendirdik, formada reklam almadık yer kalmadı, şorta kadar indik."


Türkiye'nin ilk akıllı stadı
"Son 20 yıldır, hep 'yıkacağız, yapacağız' diye masal anlattılar ama kimsenin kazma vurmaya cesaret edemediği Arena gibi çok büyük sportif yatırıma giriştik. Bu, büyük cesareti Fikret Başkan gösterdi. Her türlü engellemelere rağmen dış destek almadan 3'te 2'si tamamlanan Arena, Türkiye'nin ilk akıllı stadı olarak hızla yükseliyor. Beşiktaş maçlarını kapalı gişe oynar ve artık önünde kimse duramaz."
nbsp;
Adanaspor ve Chelsea...
"Adanaspor ve Chelsea ile kardeş kulüp olduk. Bu ilişkimizi hisse alışverişleriyle de destekleyeceğiz. Elimizdeki geniş kadroda yer alan bazı oyuncularımızı gelişimlerini tamamlamaları için bu kulüplere göndereceğiz, onlardaki istikbal vaat eden Less Ferdinand gibi oyuncuları da Beşiktaş'a kazandırmak istiyoruz. Gökhan Keskin'i bu sebeple Adanaspor'a gönderdik, projenin bir sahibi olsun istedik."
nbsp;
Demirören'den cevap alamadık
"Fikret Başkan göreve geldiğinde 504 milyon TL'lik bir konsolide borç vardı. 'Feda' sezonu dedik, bir düzenlemeye gittik, önemli bir artı sağladık, takımı gençleştirip, maliyetleri düşürdük. Genel Kurul'da 100 bin TL'lik alacağını ibra edebileceğini ima eden eski başkanımız Yıldırım Demirören'e bir teklif götürdük, 40 milyon TL'yi ödeyelim, 60 milyon TL'yi sil diye ama hâlâ bir cevap alamadık."




BİZİ ŞAMPİYON YAPMASA DA...
Bilic'i bırakmayız
"Alman medyasında Bilic'e atfedilen 'Şampiyon olsak bile beni kovarlar' şeklindeki haberi bizde okuduk. Medya, yazıyor ama gerçek şu ne hocamızın buradan gitmek gibi bir düşüncesi var ne de bizim onu göndermek gibi bir niyetimiz. Manalı bir şekilde gözüme bakmayın, 'Şampiyon olamazsanız da bu böyle mi?' sorunuza da cevap vereyim, 'Evet böyle, gerçi hocanın sözleşmesi 1 yıllık ama ilk duyan bugünden siz olun, şampiyon olamazsak dahi, Beşiktaş yoluna Slaven Bilic ile devam edecek. Asla kendisini bırakmak gibi düşüncemiz yok, yönetimimizdeki ortak kanaat bu; çünkü hocamızın futbolcularla ilişkisi mükemmel, takımı gençleştirdi, Atınç, Furkan ve Ümit gibi gençleri takıma kazandırdı. Oyuncular kendisini çok sayıyor ve seviyorlar. Böyle hocayı niçin bırakalım?"



DAĞLARI AŞTIK AMA…
Beşiktaş Genel Sekreteri Ahmet Ürkmezgil, "Fikret Orman başkan mazbatayı aldığında ortalık zifiri karanlıktı, Beşiktaş 2 büyük bela ile baş başaydı, biri şike, diğeri hacizler. Avrupa'dan dışlanmıştık. Bu yükün altından nasıl kalkınır, diyorduk şükür dağları aştık ama daha gidecek çok yolumuz var…" dedi.
Ahmet Ürkmezgil: 'Derbiler içimizdeki en büyük yara'
HAVUZ; ÜLKE FUTBOLUNUN ORTAK DEĞERİ nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
"Statlar boşalmış, seyirci maça gelmiyor. Dünya küçülmüş, TV'den verilmeyen lig yok, herkes kalitenin farkında, elinde uzaktan kumandası artık tercih hakkını kullanıyor. Siz ne yapıyorsunuz, naklen yayın havuzunun suyunu bulandırıyorsunuz. Bu yanlış, o havuz ülke futbolunun ortak değeridir. Havuzu bozdurmayız!"

HASAN SARIÇİÇEK-ÖZEL RÖPORTAJ

Fotoğraflar:?Bünyamin ÇELİK



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...