Beklenen açıklama geldi! Fed politika faizini değiştirmedi

Beklenen açıklama geldi! Fed politika faizini değiştirmedi

Ekonomi Haberleri

ABD Merkez Bankası, politika faizini değiştirmedi. Açıklamanın ardından dolar tırmanışa geçti. İşte son rakamlar...

ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) ocak ayı toplantısının sonuç bildirisi yayımlandı. Bildiride, ABD ekonomisinin geçen yıl Aralık ayında gerçekleştirilen son FOMC toplantısından bu yana sağlıklı bir hızda büyüdüğü ve Fed'in politika faiz oranını artırmak konusunda "sabırlı" olacağı ifade edildi. İşgücü piyasasının güçlü istihdam artışı ve düşen işsizlik oranıyla iyileşmeye devam ettiği belirtilen bildiride, piyasadaki atıl kapasitenin azalmayı sürdürdüğü görüşüne de yer verildi. Ayrıca hanehalkı harcamalarında ılımlı artış gözlendiği ve düşen enerji fiyatlarının tüketicilerin alım gücünü arttırdığı belirtildi. nbsp; Konut sektöründeki toparlanmanın zayıf şekilde sürdüğü aktarılan bildiride, gerileyen enerji fiyatlarının enflasyona olan etkisinin "geçici" olarak nitelendirilmesi dikkati çekti. Enflasyonun son aylarda enerji fiyatlarındaki gerileme nedeniyle Fed'in hedefinin daha da altına düştüğü kaydedilen bildiride, şu ifadeler yer aldı: nbsp; "Komite, kısa vadede daha da düşmesi beklenen enflasyonun işgücü piyasasındaki iyileşme ve enerji fiyatlarının geçici etkisinin kaybolmasıyla orta vadede yüzde 2 hedefine yaklaşacağını öngörüyor. Enflasyonu yakından izleyeceğiz." FOMC'nin faiz artırımında "sabırlı" olmaya yönelik kararın oy birliğiyle alındığı bildiride, Fed'in tam istihdam ve fiyat istikrarına yönelik desteğinin süreceği ve Komitenin gelecek verileri her zamanki gibi dikkatle izleyeceği kaydedildi. FOMC bu toplantısında ekonomik beklentilere ilişkin herhangi bir güncelleme yapmazken, Komite'nin bir sonraki toplantısı 17-18 Mart'ta gerçekleştirilecek.

Açıklamanın ardından dolar tırmanışa geçti
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizlerin bu yıl içinde artırılması planında bir değişim olmadığının sinyalini vermesi ve Türkiye'de faiz indirimi olasılığının artmasının etkisiyle artışı hızlanan dolar 2.40 lirayı da geçti. Fed'in iki gün süren faiz toplantısının ardından yapılan açıklamada, istihdam artışının güçlü ve ekonomideki büyümenin de sağlam bir şekilde sürdüğüne işaret edilerek, faiz artırımının bu yıl yapılacağı, ancak bu süreçte "sabırlı" olunacağı belirtildi. Fed açıklamasının ardından 2.38 lirayı geçen dolar, bugün erken saatlerde 2.39 lirayı da aştı. Kazanımlarını Asya borsalarında da artıran dolan daha sonra 2.40 lirayı da geçti ve 2.4010 liraya kadar çıktı. Dolara paralel olarak yükselen euro da 2.70 liranın üzerine çıkınca, yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepetinin değeri de 2.55 düzeyinin üzerine yükseldi.


FAİZ ARTIRIM BEKLENTİSİ
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, enflasyondeki gelişmelere göre 4 Şubat'ta erken toplantı yaparak faizi indirebileceklerini söylemesi de, doların lira karşısında hızlı yükselmesini destekliyor. Başçı, Ocak ayı enflasyon raporuru açıkladığı toplantıda, 3 Şubat'ta açıklanacak olan Ocak ayı enflasyonunda "çok sert" bir düşüş olabileceğini ve düşüşün 1 puanın üzerinde olması ve çekirdek enflasyonun iyi gelmesi halinde, 24 Şubat'taki para politikası kurulu toplantısını beklemeden 4 Şubat'ta da toplanarak parametreleri değiştirebileceklerini söyledi ve ekledi: "Eğer Ocak ayında enflasyonda 1 puanın üzerinde düşüş olursa, o zaman değerlendirmek gerekebilir çünkü 24 Şubat'a kadar çok vakit var...Bu durumda enflasyondaki düşüşle uyumlu, reel faizleri hafif artıda bırakacak bir indirimi tartışırız." Geçen yıl Ocak ayında yüzde 1.98 ile enflaslonda 2014'ün en yüksek aylık artışı yaşanmıştı. Bu nedenle, 3 Şubat'ta açıklanacak Ocak enflasyonu bu verinin ne kadar altında gelirse, yıllık enflasyon da o kadar aşağıya çekilmiş olacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...