Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Küresel piyasalar Fed sonrası negatif seyrediyor

/ Kaynak: AA
Küresel piyasalar Fed sonrası negatif seyrediyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısının ardından genel olarak negatif bir seyir izliyor.

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dün sona eren ocak ayı toplantısının sonuç bildirisinde, ABD ekonomisinin geçen yıl aralık ayında gerçekleştirilen son FOMC toplantısından bu yana sağlıklı bir hızda büyüdüğü ve Fed'in politika faiz oranını artırmak konusunda "sabırlı" olacağı ifadesi korundu. Açıklamalarda işgücü piyasasının güçlü istihdam artışı ve düşen işsizlik oranıyla iyileşmeye devam ettiği belirtilerek, düşen enerji fiyatlarının tüketicilerin alım gücünü arttırdığı kaydedildi. Analistler, Fed'in açıklamalarının genel olarak öncekine göre önemli bir değişiklik içermediğini, ancak daha sade olmasının dikkati çektiğini ifade ediyor. Faizlerin artırım sürecine ilişkin ötelenme sinyali alamayan piyasaların genel olarak negatif seyrettiğini aktaran analistler, pay piyasalarının düştüğünü, dolar endeksinin 93,90'dan 94,80 seviyesine yükseldiğini belirtiyor. Dün ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 1,13, S amp;P 500 endeksi yüzde 1,35 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,93 değer kaybetti.

Avrupa tarafında Fed kararları öncesinde kapanan pay piyasalarında yükseliş eğilimi dikkati çekerken, 1,1370 seviyelerinde işlem gören avro/dolar paritesi kararların ardından 1,1262'ye kadar geriledi. Analistler, bugün Almanya'da açıklanacak TÜFE ve işsizlik verilerinin takip edileceğini belirterek, Yunanistan ile ilgili haber ve açıklamaların da piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor. Asya tarafında, Japonya'da açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından borsalarda satış baskısının arttığı, dolar/yen paritesinin ise 117,20 ile 118 arasında yatay seyrini devam ettirdiği görüldü. Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 1,06 düşüşle tamamlarken, Çin'de Şanghay endeksi kapanışa yakın yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti.

Yurtiçinde, dün düşen faizlere karşın yükseliş eğilimindeki döviz kurlarının baskısı ile BIST 100 endeksi günü yüzde 0,89 değer kaybederek 90.341,63 puandan tamamladı.

Analistler, Fed'den faiz artırım sürecine ilişkin ötelemeye yönelik bir sinyal gelmemesi ve yurtiçinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın faiz indirimlerinin devam edeceğine ilişkin açıklamalarının özellikle dolar/TL de yükselişe neden olduğunu, bunun da BIST 100 endeksini baskıladığını ifade ediyor.

BIST 100 endeksinin 90.000 seviyesinin altında 88.700 - 89.000 aralığının destek olarak takip edileceğini belirten analistler, yarın açıklanacak dış ticaret açığı ve önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon verilerinin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

*******************

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...