Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Vatandaş konut kredisine devlet desteğinden memnun

/ Kaynak: AA
Vatandaş konut kredisine devlet desteğinden memnun

Ekonomi Haberleri  / AA

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığu konutta destek paketini vatandaş memnuniyetle karşıladı.

İlk defa konut sahibi olacakların, kullanacakları kredinin yüzde 25'lik peşinatı için banka hesabında biriktirecekleri paraya devlet tarafından yüzde 15'e kadar katkı sunulacağının açıklanması, vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konut kredilerindeki yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan hesaba devletin yüzde 15 katkı vereceği yönündeki açıklamalarını, vatandaşlar AA muhabirine değerlendirdi. Ev sahibi olmayan bazı vatandaşlar bu şartlarda ev almayı düşünebileceklerini belirtirken, evleri olanlar ise çocukları için bu imkandan yararlanabileceklerini ve şimdiden birikim yapmaya başlayacaklarını ifade etti.

Gayrimenkul Danışmanı Ayhan Değer, ilk defa daire alacak vatandaşlara destek olmaya yönelik bu girişimi çok olumlu bulduğunu belirterek, zaten birikim yapmaya eğilimli insanların ev almak için bankada para biriktirmeye de sıcak bakacağını söyledi. Krediyle konut edinmek isteyenlerin peşinat için yapacakları birikime devlet tarafından destek sağlanmasının özellikle gençlerin ev sahibi olmalarını teşvik edeceğini aktaran Değer, "Daha dün açıklanmasına rağmen, iki gündür müşterilerimden olumlu izlenimler aldım. Çocuklarını, ev almayı cazip hale getirecek bu imkandan yararlanmaları konusunda teşvik edeceklerini söylediler. Bizim insanımız zaten önce bir ev sahibi olmak istiyor. Böyle bir imkan da sunulunca tabii ki çok olumlu bakacaklardır" diye konuştu. Bu uygulamanın doğal olarak mülke olan talebi de artıracağına işaret eden Değer, "Tabii, bu arada talep çok olunca belki fiyatlara da bu yansıyabilir. Zaten şu an yoğun olan talebin artmasının fiyatları da yükselteceğini tahmin ediyorum. Dolayısıyla bu uygulama piyasada bu haliyle var olan hareketliliği daha da yükseltecektir" dedi.

"Daha fazla katkı sağlanırsa daha iyi olur"
Vatandaşlar da ilk defa ev sahibi olacaklara devlet tarafından yapılacak katkı hakkında olumlu kanaat bildirdi. Serhat Erkan, şu an kirada oturduğunu ve söz konusu teşvikle birlikte ev almayı düşünebileceğini dile getirdi. Erkan, "Güzel bir proje. İmkanı olanlara da tavsiye ediyorum. Başbakanımız, halkımız için, bizler için elinden geleni yapıyor. İnşallah hayırlısı olur" dedi. Ayşe Koçak, kendisinin de ev sahibi olmadığını, bu sayede devlet desteğiyle ev almayı değerlendirebileceğini kaydederek, bankada birikim için bir hesap açmayı düşündüğünü aktardı.

Tülay Gürsoy ise ileride ev almayı düşündüklerini, bunun ev sahibi olmaları için iyi bir fırsat olduğunu belirtti. "Birikim yapmaya başlayacak mısınız?" sorusuna Gürsoy, "Tabii neden olmasın? İki tane çocuğum var. Onların ev sahibi olmalarını isterim. Devletin buradaki katkısı yüzde 15. Biz daha fazla bekliyoruz. Daha fazla katkı sağlanırsa daha iyi olur" yanıtını verdi.

Güler ve Sedat Agalday çifti de çocukları için bu imkanı değerlendirebileceklerini ifade ederek, "Bizim evimiz var ama çocuğumuz için düşünüyoruz. Hatta duyduğumuzda 'Gerçekten böyle bir şey olur mu? dedik. Çok güzel ve olumlu bir girişim" şeklinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, söz konusu devlet desteğini şu sözlerle duyurmuştu:

"Konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15 katkıda bulunacak. Konut almak için para biriktiren vatandaş, bankada bir hesapta para biriktirmeye başlarsa üç yılda, beş yılda, konut aldığı anda hesapta ne kadar biriktirmişse devlet ona yüzde 15 katkıda bulunacak. Diyelim, hesap açtı, üç sene içinde 50 bin lira biriktirdi. Ama konut almak şartıyla açılan bir hesap. Yüzde 25 peşinatı yatırmak için biriktirdiği o para, 50 bin liraysa yüzde 15'i nispetinde ona katkıda bulunulacak. Böylece, 57 bin 500 lira olacak. 100 bin liraysa 15 bin lira devlet verecek. Böylece tasarrufu teşvik anlamında da peşinatları kolay yatırmak anlamında da teşvik mahiyeti taşıyacak. Birisi derse ki ben dördüncü yılda, üçüncü yılda evi almak istiyorum, 4. ve 3. yıllar için kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. 5 yıl için yüzde 15 ise, diyelim ki 4 yıl için yüzde 12, 3 yıl için yüzde 10 gibi kademelendirilmiş bir şekilde düzenleme getireceğiz."

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...