Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Fındık fiyatındaki artışın nedeni ortaya çıktı

/ Kaynak: İHA
Fındık fiyatındaki artışın nedeni ortaya çıktı

Ekonomi Haberleri  / İHA

Markalı ürünler üreten firmaların ve uluslararası firmaların rağbeti nedeniyle fındığın fiyatının yükseldiği bildirildi.

Çarşamba Ticaret Borsası Başkanı Kazım Yılmaz, fındıktaki fiyat artışının, eldeki fındığın özellikle markalı ürünler üreten büyük firmaların ihtiyacını karşılayamayacağı düşüncesi ve uluslararası firmaların fındığa olan talebi sebebiyle yükseldiğini söyledi. Fındıktaki rekor fiyat artışını değerlendiren Kazım Yılmaz, "Dünya üretiminin yüzde 75'ni üreten Türkiye'deki yaşanan doğal affet fındık fiyatlarının rekor düzeye ulaşmasını sağladı. Bu fiyat artışındaki en büyük etkenin dünyanın en büyük çikolata firmalarının ürettiği markalı ürünler için ihtiyacı olan fındığı bu sene için tedarik edememe korkusudur. Markalı ürünler üreten büyük çikolata sanayileri ürünlerinde kullanmak zorunda oldukları fındığı rekolte düşüşünden dolayı tedarik edemeyecekleri ve üretimlerinde sıkıntı yaşayacak korkusu yaşamaları sebebiyle tabiri caizse 'ne bulursa almak zorunda' kaldıkları için fiyatlar rekor düzeye ulaşmıştır. Rekoltenin tahminlerden düşük çıkması da fiyatlar üstünde büyük baskı oluşturabilir. Fındık rekoltesinin nasıl ihtiyaçtan fazla olduğu senelerde fiyatların keskin düşüşler ekonominin arz/talep dengesi kuralına bağlanıyorsa, bu seneki gibi rekor düşük rekolte olduğu yıllardaki fiyatlardaki bu artış kesinlikle arz ve talep dengesinin bir sonucu olarak görülmeli. Önümüzdeki seneye devir stok beklemediğimiz için fındık fiyatları yüksek seyrini devam ettirme olasılığı yüksektir. Türkiye artık 700 bin ton rekolte olsa bile tüm fındığını satma olanağına sahiptir. Fiyatlardaki dalgalanmaların kişilerle ilgisi yoktur. Fındık artık serbest piyasa koşullarında arz/talep dengesine değerini bulmaktadır" dedi. nbsp;

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...