Kayıp-Kaçak bedeli yasalaşıyor

Kayıp-Kaçak bedeli yasalaşıyor

Ekonomi Haberleri

Elektrik abonelerinden alınan 'kayıp-kaçak' bedelleri yasal hale geliyor.

Hükümet elektrik piyasası kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısını TBMM'ye sevketti. Tasarıda yer alan bir madde ile, elektrik şirketlerinin kayıp kaçak bedellerini, abonelere yansıtması yasal temeli güçleniyor. Hükümetin bu adımı, Yargıtay'ın "elektrik abonesinden kayıp-kaçak parası alınamaz" kararının hükümsüz kalmasına neden olacak. Yargıtay kararının ardından tüketici mahkemelerine binlerce başvuru olmuş, aboneler 10 yıldır kesilen kayıp-kaçak bedellerini geri almak için, şirketlerin önünde kuyruklar oluşturmuştu.
Kayıp-Kaçak bedeli yasalaşıyor

Tüketici örgütleri ise "Elektrik Piyasası" taslağının yasalaşması durumunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidecekleri uyarısında bulundu. Tüketici vicdanını rahatsız eden başvuruların çoğunun tüketiciler lehine sonuçlandığına dikkat çeken Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, "Toplamda milyarlarca lirayı bulan ancak abone için yüksek olmayan kayıp-kaçak bedellerinin iadesi için gerçekleşen başvuruların yoğunluğu, bu bedelin alınmasına ilişkin tüketicideki rahatsızlığın en üst noktada olduğunu gösteriyor" dedi. Tasarıyla kayıp-kaçak bedeli yasallaştırılırken bu bedel ile ilgili olarak yargılama yetkisine sınırlama getirildiğine dikkat çeken Deniz, "Kayıp-kaçak bedelindeki haksızlığı giderecek, bugüne kadar alınmış bedellerin de geri iadesine ilişkin çözüm getireceği beklentisinde olan 39 milyon elektrik tüketicisi büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Tüketici Birliği Federasyonu, tasarının bu haliyle yasalaşacak olması halinde Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aşamalarına kadar yargısal tüm girişimleri yapacaktır" diye konuştu. nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...