Kayıp-kaçak nasıl önlenecek?

/ Kaynak: AA
Kayıp-kaçak nasıl önlenecek?

Ekonomi Haberleri  / AA

SEDAŞ, Düzce Üniversite ile yürüttüğü proje sayesinde kayıp-kaçağı azaltacak.

Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ), Düzce Üniversitesi (DÜ) iş birliğiyle yürüttüğü Ar-Ge projesi kapsamında saatlik ölçümlerle tüketim tahmininde bulunarak, enerji arzı fazlası ile kayıp ve kaçağı azaltacak. DÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, projelerinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) sunulan 37 proje arasında birinci seçildiğini söyledi. Kayıp ve kaçak nedeniyle SEDAŞ'ın dağıtım alanında yıllık 5 milyon lira zarar oluştuğuna dikkati çeken Öztürk, "Kentte elektrik dağıtımı yapan firma, kayıp kaçakları doğru tahmin edemediği için bu zarar meydana geliyor. Firmayla oluşturarak EPDK'ya sunduğumuz Ar-Ge projesi sayesinde kayıp ve kaçak elektriği doğru ölçümleyerek bu zararın önüne geçeceğiz. Projemiz en uygulanabilir proje seçilerek, EPDK'nın onayıyla Resmi Gazete'de yayımlandı" diye konuştu. Enerji kayıplarının iletim hatlarındaki iç dirençten kaynaklandığını belirten Öztürk, kaçak kullanımların da kayıpları arttırdığını vurguladı.

Öztürk, kayıp ve kaçak nedeniyle oluşan zararın tüketicilere fatura olarak yansıtıldığını dile getirerek, şu bilgiyi paylaştı: "Projemizle kayıp ve kaçağı analiz ederek önüne geçeceğiz. Enerjiyi okumak için sayaçlar ve uzaktan okuma sistemleri kuracağız. Saatlik örneklemelerle doğru enerji tahminlerinde bulunacağız. Düzce'de kayıp yüzde 16 seviyesinde. Projenin asıl amacı, firmanın satın alacağı enerjinin önceden tahmin edilerek, enerji zararının önüne geçilmesi. Firmanın Ar-Ge birimi tarafından bütçelendirilecek projeyle Gebze'den Gerede'ye kadar olan alanda uzaktan okumalı sayaç takılarak örnekleme yöntemiyle ölçüm yapılacak

Elde edilecek verilerden matematiksel yöntemlerle geleceğe yönelik tahminler yapılacak. Neticede faturalardaki kayıp kaçak oranının düşmesine bağlı tüketiciler daha az elektrik faturası ödeyebilecek."

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...