İş Bankası'nın 2014 kârı 3,4 milyar lira

/ Kaynak: AA
İş Bankası'nın 2014 kârı 3,4 milyar lira

Ekonomi Haberleri  / AA

İş Bankası'nın, 2014 yılı net karı 3,4 milyar Türk Lirası (TL) oldu.

İş Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre; Banka'nın 2014 yılında, aktif büyüklüğü yüzde 13 artışla 237,8 milyar TL'ye yükselirken, özkaynak büyüklüğü 29,3 milyar TL oldu. Banka, 2014 yıl sonu itibarıyla 3,4 milyar TL net kar elde etti.

Banka'nın aktif büyümesine en büyük katkıyı, 2014 yılında yüzde 15,2 artışla 156 milyar TL seviyesine ulaşan krediler sağladı. Yıl sonu itibarıyla aktif toplamının yüzde 65,6'sı kredilerden oluşan Banka'nın nakdi ve gayrinakdi kredileri aracılığıyla Türkiye ekonomisine yaptığı katkı 199 milyar TL'ye ulaştı.

Banka'nın mevduat hacmi, önceki yıla göre yüzde 10,4 artarak 133,6 milyar TL seviyesine yükseldi. Aynı zamanda fon kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve vade yapısının uzatılmasına yönelik politikaları çerçevesinde yıl içerisinde, mevduat dışı kaynaklardan faydalanmaya devam eden İş Bankası, 2014 yılı Mayıs ve Eylül aylarında imzaladığı anlaşmalarla, yüzde 100'ün üzerinde bir yenilenme oranı ile toplam tutarı 2,5 milyar doları aşan sendikasyon kredisi temin etti.

Sağladığı bu kaynaklarla reel sektör şirketlerinin dış ticaret işlemlerinin finansmanına destek vermeyi ve ülke ekonomisinin gelişimine katkıda bulunmayı kararlılıkla sürdüren Banka, 2014 yılında, yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen ihraçlar yoluyla da toplam 17 milyar TL tutarında kaynak sağladı.

Banka, 2014 yılında 49 yeni şube açarak, yurt içi ve yurt dışındaki şubelerinin sayısını 1.358'e yükseltti. Banka'nın aynı dönemde bankamatik sayısı ise 6 bin 290'a ulaştı. Yıl sonu itibarıyla ATM, internet şubesi, çağrı merkezi ve mobil bankacılık gibi alternatif dağıtım kanallarından gerçekleştirilen işlemlerin bankanın toplam işlem sayısına oranı ise yüzde 81 oldu.

Banka'nın yıl boyunca ulaşılan karlılık performansı ile desteklenen sermaye yeterlik oranı ise yüzde 16 düzeyinde gerçekleşti.

- "Takipteki krediler oranı yüzde 1,5 gibi düşük bir seviyede"

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali konuya ilişkin açıklamasında, İş Bankası'nın 90. yılında da, sahip olduğu yaygın hizmet ağıyla Türkiye'nin her noktasına eriştiğini ifade ederek, her ölçekteki müşterilerine ihtiyaçları doğrultusunda sağladığı finansman imkanları ile ekonomik büyümeye ve istihdama katkısını güçlü bir şekilde ortaya koyduğunu kaydetti.

Ekonomide kaynak tahsisinin etkinliğinden kendilerini sorumlu hissetmelerinin bir gereği olarak, 2014 yılında da risklerini etkin bir şekilde yönetmeye devam ettiklerini belirten Bali, takipteki krediler oranının yüzde 1,5 gibi düşük bir seviyede ve sektör ortalamasının oldukça altında oluşmasının, Banka'nın sorunsuz büyüme politikasını başarıyla sürdürebildiğine işaret ettiğini aktardı.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...