İhracatçılar, Güney Osetya Kapısı'nın yeniden açılmasını istiyor

/ Kaynak: AA
İhracatçılar, Güney Osetya Kapısı'nın yeniden açılmasını istiyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Güney Osetya Sınır Kapısı'nın kapatılması, Rusya'ya karayoluyla ihracat yapmak isteyen Türk ihracatçılarını zorluyor.

Gürcistan ve Rusya arasında 2008'deki savaş nedeniyle ilişkilerin bozulması üzerine Güney Osetya Sınır Kapısı'nın kapatılmasının, Gürcistan üzerinden Rusya ve hinterlandındaki ülkelere karayoluyla ihracat yapmak isteyen Türk ihracatçılara zorluk yaşattığı bildirildi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kafkaslar üzerinden yaptığı ihracatın önemine değinerek, Türk ihracatçıların bu bölgeden yaptıkları faaliyetlerde çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını söyledi. Gürcistan üzerinden Rusya ve hinterlandındaki ülkelere transit karayolu geçişi sağlayan Kazbegi Gümrük Kapısı'nın 24 saat esasına göre çalışmaması hususunun Türk ihracatçılara sorunlar yaşattığını savunan Gürdoğan, "Taşıt geçişlerinin sadece mesai saatleri içinde yapılması, bu kapıdan geçiş yapan Türk plakalı ihraç yükü taşıyan taşıt sürücülerinin büyük mağduriyetine yol açtığı gibi ihracatımızı da olumsuz etkiliyor" dedi. Aynı kapının karşılığı olan Rusya Federasyonu Gümrük İdaresi'nin 24 saat esasına göre çalıştığını belirten Gürdoğan, "Gürcistan Gümrük İdaresi'nin buna uyum sağlamaması, Rusya tarafında da uzun kuyrukların oluşmasına ve kapıda 2-3 gün beklemelere sebebiyet vermektedir. Bu nedenle geçmişte olduğu gibi Gürcistan tarafındaki Kazbegi Gümrük Kapısı'nın da 24 saat esasına göre çalışmasının sağlanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Rus-Gürcü savaşının ihracata etkisi
Gürdoğan, Kafkaslar üzerinden yapılan ihracatın önünün açılması için sınır kapılarının büyük öneminin bulunduğunu belirterek, Gürcistan üzerinden Rusya'ya en kısa sürede ulaşımı sağlayacak yerin Güney Osetya Kapısı olduğunu söyledi. Gürcistan-Rusya savaşı sonrası kapatılan Güney Osetya Kapısı'nın yeniden açılması gerektiğini vurgulayan Gürdoğan, "Rusya ile Gürcistan arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başlamış olması durumu dikkate alınarak Türkiye'den çok daha kısa sürede Rusya'ya geçişimizi sağlayacak Güney Osetya Kapısı'nın açılması hususu Gürcü yetkililere intikal ettirilmeli. Ayrıca Sarp Sınır Kapısı'na alternatif olacak ve tamamen yük trafiğine yönelik planlanan ikinci sınır kapısı olan Muratlı Sınır Kapısı'nın da bir an önce hizmete sokulması gerekiyor" dedi. Gürdoğan, Türk ihracatçısının sorunlarını, Gürcü makamlara iletilmesi için Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne bildirdiklerini de sözlerine ekledi. Gürcistan, 2008 yılında Güney Osetya'nın tek yanlı bağımsızlığını ilan etmesinin ardından bu bölgeye askeri müdahale etmesi nedeniyle Rusya ile arasında savaş çıkmış ve resmi verilere göre, 169 asker, 16 polis ve 188 sivil hayatını kaybetmişti.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...