BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Milattan önce de MANGAL keyfi varmış!

Milattan önce de MANGAL keyfi varmış!

Tarih öncesinden bugünlere gelen eşyalar ve yazılar, insanoğlunun atalarının binlerce yıldır mangal keyfi yaptığını, ızgarada et pişirdiğini ve kuzuyu ateşte çevirdiğini gösterdi.



ANKARA - Tarih öncesinden bugünlere gelen eşyalar ve yazılar, insanoğlunun atalarının binlerce yıldır mangal keyfi yaptığını, ızgarada et pişirdiğini ve kuzuyu ateşte çevirdiğini gösterdi. Deniz Gürsoy’un kaleme aldığı “Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz” adlı kitap, eski çağlarda da insanların ızgara ve mangalda et pişirdiğini ortaya koydu. Beslenme serüvenine bitki toplayarak başlayan insanoğlu ateşin bulunmasıyla daha değişik yollar buldu. Avın bir bütün olarak bir kazığa geçirilerek kızartılmasının bu dönemdeki en iyi pişirme yolu olduğunu düşünen atalarımız, tasarruflu bir pişirme tarzını daha o günlerde buldu. Kuzuyu bir kazığa geçirerek toprağa çakılmış iki çatallı kazığın üzerinde kor ateşte döndüren insanoğlu, bugünkü düğünlerin vazgeçilmez yemeğini keşfetti: Kuzu Çevirme... Fırının taşlarına yapıştırarak ekmek yapan insanoğlu, milattan önceki yıllarda bir büyük bir olaya imza attı. Yemeklerde ete ağırlık veren o çağın insanı, ızgara etin daha lezzetli olduğunu farketti. Bu dönemde eti ağır ağır, ama lezzetli pişiren bir düzenek de keşfedildi: mangal. Bu dönemden kalma bir vazodaki mangalın üzerinde elinde bir cisimle ateşi canlandıran, bir yandan da et pişiren kadın figürü mangal keyfinin asırlar önce de olduğunu gösteriyor.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 109330
    % -0.31
  • 3.867
    % -0.62
  • 4.5554
    % -0.6
  • 5.158
    % -1.19
  • 156.209
    % -0.25
 
 
 
 
 
KAPAT