02-02-2015 - Çeyrek altın kaç lira oldu?

02-02-2015 - Çeyrek altın kaç lira oldu?

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Serbest piyasa altın fiyatları.. Serbest piyasada 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 99,00 lira oldu. Peki çeyrek altın kaç lira oldu?

Serbest piyasada 98,50 liradan alınan 24 Ayar Külçe altının gramının satış fiyatı 99,00 lira oldu. İstanbul Kapalıçarşı'da 645,00 liradan alınan Cumhuriyet Ata Lira 660,00 liradan, 89,64 liradan alınan 22 Ayar Bilezik (Gr) 96,51 liradan, 621,00 liradan alınan Tam Ziynet 644,00 liradan, 310,00 liradan alınan Yarım Ziynet 324,00 liradan ve 155,00 liradan alınan Çeyrek Ziynet 163,00 liradan satılıyor.

Altın 26 ay sonra ilk kez bu rakamı gördü
Altının gram fiyatı 26 ay sonra 100 lirayı gördü. Dünyada petrol fiyatları gerilerken değerli madenlere ve altına son bir aydır talep artışı var. İç piyasada altının gram fiyatı iki yılı aşkın süredir 100 lirayı ilk kez gördü. En son Kasım 2012'de 100 TL'yi gören gram altın fiyatı, son günlerde dolardaki yükselişin de etkisiyle yeniden bu rakamı yakaladı. 2011 ve 2012 yıllarında büyük yükseliş kaydeden altın fiyatları, son iki yılda düşüşe geçmiş, 2011'de 108 TL'nin üzerini gören gram altın, 2013'ün Haziran ayında 75 TL'ye kadar gerilemişti. Ancak altın fiyatları son günlerde yeniden yükselişte. Dolar/TL kurunun rekor kırarak 2.44'ü geçmesi ve altının ONS fiyatının 1.300 dolara yaklaşması, gram altının fiyatını yükseltti. Bu sabah serbest piyasada 100 TL'yi geçen gram altın 100.3 TL'den işlem görüyor.

SPK Başkanı Ertaş; 'Döviz ve altından uzaklaşmalıyız'
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, FED'in faiz arttırması, SPK'ya getirilen yeni kanunlar, Turkcell'in yönetime yapılan atamalar, döviz ve atın yatırımları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. nbsp; SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın sorularını yanıtladı. Ertaş, Fed'in faiz oranlarını artırma konusunda elinin çok güçlü olmadığını düşündüğünü belirterek "Fed muhtemelen yılın 2. yarısında faiz artıracak ancak faiz artırımı sınırlı olacak" dedi. Ertaş, Fed'in faiz artırımının etkisinin gelişmiş ülkeler için sınırlı olacağına dikkat çekti. Yerli yatırımcının borsaya çekilmesi konusunda ise Ertaş, Türkiye'de finansal okur yazarlık oranının çok düşük olduğunu söyledi. Ertaş, "Türkiye paradan para kazanma yerine üretimden para kazanma dönemine geçti" dedi. Bankalar dışında SPK'ya tabi şirketlerde 2013 ile 2014 yılları arasında döviz pozisyonu açığında azalış olduğunu belirten Ertaş şunları söyledi: "Banka ihraçlarında TL ve dolar üzerindeki ihraçlar ağırlıklı, bankalarda döviz pozisyonu açığı yok, halka açık kompozisyonda kur riski önceki yıla göre daha fazla değil. Döviz pozisyonu konusunda tedbir almamızı gerektirecek bir durum yok. Volatilitedeki artış ile birlikte bilgi akış sürecini hızlandırdık, bu dönemde tüm kurumlardan son durumalarına ilişkin günlük bilgi aldık. Son krizi de teğet geçerek atlattık. Yurt dışında beklenmedik sürpriz kararlar alınabiliyor, firmalar ve yatırımcılar risk yönetiminden uzaklaşmamalı"

Forex piyasasında yatırımcıları korumaya yönelik önlemleri artırmak için Kasım ayında görevlendirme yapıldığını belirten Ertaş, çalışmaların Mart ayı içinde tamamlanacağını söyledi. SPK Başkanı Ertaş, göreve gelmesinden bu yana 63 yeni düzenleme yaptıklarını ve Sermaye Piyasası Kanunu'nu yeniden yazdıklarını kaydetti. Tamamladıkları düzenlemenin olmadığını, ufak tefek bazı revizyonları hayata geçirebileceklerini belirten Ertaş, "Verimliliği, üretimi ve tasarrufu artırmaya yönelik tedbirler ile alt eylem planları açıklanmıştı. Ekonomide dönüşüm programında her kurumun ne yapılacağı belirtiliyor. Ekonomide dönüşüm programı, ekonomide büyümeyi artıırcı, enflasyonu düşürücü ve tasarrufları artırıcı özellik taşıyor. İstanbul Finans Merkezi ile ilgili elyem planı vardı, 2023'e kadar ilk 10 finans merkezi arasında olması hedefleniyor" dedi.

SPK Başkanı Ertaş, şirketlerin halka açılması için teşvik edici eylem planlarının olduğunu belirterek, "Özkaynak finansman ve halka açılmayı teşvik edici eylem planları var. Uluslararası rekabet ve büyüme için şirketleirn özkaynaklarının güçlü olması gerekiyor. Temettülerin vergilendirilmesi konusunda çalıştığımız metinler üzerinde bir düzenleme yok. Paradan para kazanma yerine, akıllı ve üretken alanlara yatırım yapma dönemindeyiz. Türkiye'de finansal okur yazarlık oranı çok düşük, profesyonel danışmanlık alınmalı" ifadelerini kullandı.

"SPK ATAMA YAPMASAYDI BELKİ TURKCELL DİYE BİR ŞİRKET OLMAZDI"
Turkcell konusunda açıklamalar yapan Ertaş, Turkcell'de kanun maddesinin açık olduğunu ve şirketin son 5 yıldır genel kurul yapamadığını söyledi. Şirketlerin iki yıl üstüste genel kurul yapamaması halinde Yatırımcı Tazmin Merkezi'nin devreye girdiğini belirten Ertaş, 31 Mart'ta sürenin biteceğini, anlaşamazlarsa SPK'nın gerekli adımları atacağını belirtti. Ertaş, "SPK, Turkcell'e atama yapmasaydı, belki şimdi Turkcell diye bir şirket olmayacaktı" dedi.

YATIRIMCILARA ÖNEMLİ TAVSİYE
Halka arzlarla ilgili radikal kararlar aldıklarını kaydeden Ertaş, bu tarihten itibaren halka arz endeksi yayımlanacağını söyledi. Yatırımcılar hisse senedi alırken izahnameleri okumalarını ve şirketin geleceğine ilişkin bilgi almaları gerektiğini söyleyen Ertaş, 8 halka arz başvurusunu incelediklerini ve kısa sürede tamamlanacağını kaydetti. Ertaş halka açılan şirketlerin 18 birimi gider olarak yazabileceklerini söylerken, Borsa İstanbul'un da 2016 yılında belirli bir kısmının halka arz olacağını sözlerine ekledi.

DÖVİZ VE ALTINDAN UZAKLAŞMALIYIZ
SPK Başkanı Ertaş, döviz ve altına yatırım yaparken dikkatli olunması gerektiğine işaret ederek "Döviz ve altın yatırımlarından artık uzaklaşmalıyız. TL yatırımlarına yönelmemiz gerekiyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...