GFK Türkiye Tüketici Güven Endeksi

/ Kaynak: AA
GFK Türkiye Tüketici Güven Endeksi

Ekonomi Haberleri  / AA

Endeks ocak ayında 2,7 puan azalarak 79 puan olarak gerçekleşti.

GFK Türkiye tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, Tüketici Güven Endeksi, ocak ayında 2,7 puan azalarak 79'a geriledi. Araştırma Kuruluşu GFK Türkiye, Tüketici Güven Endeksi Ocak 2015 sonuçlarını açıkladı. Buna göre, endeks, ocak ayında 2,7 puanlık düşüşle 79'a geriledi. Yolsuzluk olayları ve paralel yapı iddiaları, geçen ay öne çıkan konu başlıkları oldu. Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında ocak ayında gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 0,6 puan azalarak 97,5'e düştü. Genel ekonomik duruma yönelik beklenti 1,5 azalarak 96,3 puan oldu. İşsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 9,9 puan azalarak 66,8 olarak gerçekleşirken, tasarruf eğilimi 1,5 puan artarak 55,6'ya yükseldi.

Avrupa ülkelerindeki tüketici güven endeksi
Avrupa Birliği Tüketici Güven Endeksi'nde, Aralık 2014 ile karşılaştırıldığında Ocak 2015'te 1,7 puanlık artış gerçekleşti. Ülkelere bakıldığında Almanya'da 1,4, Fransa'da 2,0, İtalya'da 5,1, İspanya'da 5,6 ve Bulgaristan'da 0,8 puanlık artış yaşanırken, İngiltere'de 0,1 puanlık düşüş gözlemlendi.

Hesaplama yöntemi
Tüketici Güven Endeksi denge yöntemine göre hesaplanıyor. Buna göre hanenin maddi durumu, ülkenin genel ekonomik durumu, işsizlik oranı ve hane tasarruflarına yönelik beklentilere ilişkin sorulara toplam cevap verenler arasında pozitif ve negatif cevap verenlerin yüzdelerinin farkı hesaplanmakta ve bu farka 100 eklenerek çıkan değerlerin aritmetik ortalaması alınıyor. 0'dan 200'e kadar değer aralığına sahip olan endeksin 100'den büyük olması tüketici güveni açısından iyimser görüşte olanların oranının kötümser görüşte olanlardan fazla olmasını, endeksin 100'den küçük olması tüketici güveni açısından kötümser görüşte olanların oranının iyimser görüşte olanlardan fazla olmasını ifade ediyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...