Ukrayna'nın doğusunda seferberlik sesleri

Ukrayna'nın doğusunda seferberlik sesleri

DÜNYA Haberleri

Doğudaki ayrılıkçıların lideri Aleksandr Zaharçenko, silahlı kuvvetlerinin sayısını 100 bine çıkarmak için seferberlik ilan edeceklerini bildirdi

Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen "Donetsk Halk Cumhuriyeti" Başkanı Aleksandr Zaharçenko, yakın günlerde seferberlik ilan edeceklerini ve ileride silahlı kuvvetlerin sayısını 100 bine çıkaracaklarını dile getirdi.
Zaharçenko, yaptığı açıklamada, 10 gün sonra gönüllü seferberlik ilan edeceklerini belirterek, ileride Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri'nin silahlı kuvvetlerinin birleştirilmesini planladıklarını, böylece silahlı kuvvetlerinin toplam sayısının 100 bine ulaşmasını öngördüklerini vurguladı. Zaharçenko, ilk etapta gönüllüler arasında seferberliğin ilan edileceğini kaydederek, "Eğer, gönüllülerle (seferberlik meselesini) halledersek, genel seferberliği ilan etmeyebiliriz" ifadesini kullandı.
Hükümet güçleri ile ayrılıkçılar arasındaki rehinelerin değişiminin yeni etabını istisna etmediklerini ancak bunun eskisi gibi olmayacağını vurgulayan Zaharçenko, buna göre hükümet güçleri tarafından rehin alınan ayrılıkçıların listesini oluşturacaklarını ve onları Ukraynalı askerlerle değiştireceklerini kaydetti.
Zaharçenko, Ukrayna tarafının Minsk görüşmeleri için "resmi temsilci" atamadığı sürece söz konusu görüşmelerin yapılmayacağını belirterek, Minsk görüşmelerinde Ukrayna'yı temsil eden eski devlet başkanı Leonid Kuçma'nı "özel bir şahıs" olarak nitelendirdi.
Zaharçenko ayrıca, Ukrayna'nın ayrılıkçıların karşısındaki askeri üstünlüğüne güvenmemesi gerektiğini ifade ederek, "Eğer Poroşenko, ordusunun bizimle rekabet edebileceğini düşünüyorsa Uglegorsk'ı nasıl çabuk ele geçirdiğimize baksın. Onlar (Ukrayna), hiç hazır olmayan ve silah tutmasını bilmeyen askerleri savaşmaya koyuyor. Bizde ise metanet var. Burası bizim topraklar" diye konuştu.
Donetsk ve Luhansk Halk Cumhutiyetleri'nden yapılan yazılı ortak açıklamada da saldırıları durdurmaya ve şu anda bulundukları noktalarda kalmaya hazır oldukları kaydedildi.
Açıklamada, "Biz, şu anda nerede bulunuyorsak orada durmaya hazırız. Ocak ayında ölen siviller ve silah arkadaşlarımızın anısına ihanet etmeyiz. Bizler, barışçıl müzakerelerden yanayız ve Kiev yönetiminden görüşme masasına oturmayı talep ediyoruz" ifadesine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, geniş kapsamlı müzakere sürecinin başlatılması için Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun, Ukrayna ordusuna ateşkes emri vermesi, ayrıca Minsk görüşmeleri için Ukrayna'nın "resmi temsilci" ataması gerektiği vurgulandı.
Açıklamada, ocak ayında doğuda 242 sivilin hayatını kaybettiği, 273 vatandaşın ise yaralandığı kaydedilirken, ayrılıkçıların ise bu dönemde 92 kayıp verdiği, 411 ayrılıkçının ise yaralandığı belirtildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...