Çipras'ın ilk ziyareti Güney Kıbrıs'a: 'Barbaros bölgeden çekilsin'

Çipras'ın ilk ziyareti Güney Kıbrıs'a: 'Barbaros bölgeden çekilsin'

DÜNYA Haberleri

Kıbrıs meselesinin Yunan hükümetinin önceliği olduğunu ifade eden Çipras, soruna BM çerçevesinde çözüm bulunmasını istedi.

Yunanistan'ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras ülke geleneğini bozmayarak ilk yurt dışı resmî ziyaretini Kıbrıs Rum kesimine yaptı. nbsp;Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'le bir araya gelen Çipras, Kıbrıs sorununun Türk-Yunan ilişkileri için olduğu kadar, bölgede istikrarın kalıcı olması açısından da mihenk taşı oluşturduğunu söyledi. Yunanistan'ın, Kıbrıs'ta BM çerçevesinde ve var olan anlaşmalar temelinde iki bölgeli, iki toplumlu ve tek vatandaşlıklı federasyon temelinde çözüm çabalarını desteklediğini ifade eden Çipras, Türkiye'nin bölgeye Barbaros araştırma gemisini göndermesinin çözüm çabalarını olumsuz etkilediğini iddia etti. Çipras, "Kıbrıs'ta Münhasır Ekonomik Bölgeler alanındaki egemenlik haklarının ihlal edildiği zor bir dönemde bulunuyorum. Türkiye'nin bölgeye Barbaros'u göndermesi, uluslararası hukukun açıkça ihlali anlamına geliyor ve müzakereleri sabote ediyor. Türkiye, müzakerelerin sürdürülmesi için uluslararası hukuka saygılı olmalı ve tehdit etmemeli" dedi. Çipras, gazetecilerin "Kıbrıslı Türklere mesajınız nedir?" sorusu üzerine de "Birlikte ve iş birliği içerisinde hareket edip çözüm, barış ve refahı" sağlayabiliriz" cevabını verdi. Yunan başbakanının bir ilki gerçekleştirerek Kıbrıslı Türklerin ve Rumların katıldığı iki sivil toplum örgütüyle de görüşmesi bekleniyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...