Tarihi karar bankaları harekete geçirdi

Tarihi karar bankaları harekete geçirdi

Ekonomi Haberleri

Türkiye ile İran arasındaki ticaret, bankaları harekete geçirdi. Ekonomi Bakanlığı bankaların İran'daki etkinliklerini artırmaları için teşvik edecek.

Türkiye ile İran arasında Tercihli Ticaret Anlaşması 1 Ocak 2015 itibariyle yürürlüğe girerken, iki ülke arasında finans sektöründeki ilişkiler artıyor. Petrol ve doğalgaz ödemelerinde aktif olarak görev alan Halk Bankası'na yeni kardeş Türk bankaları geliyor. Öncelik bu ülkede temsilciliği bulunan Ziraat Bankası'nın olacak. Ziraat'in mevduat toplamayacağına dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, Halk Bankası gibi çalışacağını belirtiliyor. İran'dan bir-iki bankanın da Türkiye'de finans sektöründe yer almak istediği ifade ediliyor. Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile İran'daki Türk bankaların etkisinin artırılması konusunda temasa geçerken, özel bankaların da teşvik edileceği belirtiliyor. Star Gazetesi'nden Ercan Baysal'ın haberine göre, Ekonomi Bakanlığı'nın yakından takip ettiği süreç kapsamında iki ülke arasında kurulan bankacılık çalışma grubunun kısa sürede nihai sonuçlara ulaşması bekleniyor. Konunun bu hafta içinde Tahran'da yapılacak Türkiye-İran İş Forumu'nda da gündeme getirileceği ifade ediliyor. Bir diğer önemli konusu ise iki ülke arasındaki ticaretin milli paralar üzerinden gerçekleştirilmesi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de iki ülke arasındaki 13-14 milyar dolarlık ticaret hacminde yılbaşından sonra artış olduğunu ifade ederek, "2-3 haftalık ticaret ivmesi gayet iyi. Kısa sürede ticaret hacmini 16-17 milyar dolarlar seviyesine çıkarabiliriz" diyor. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2017 yılı sonuna kadar 35 milyar dolar seviyesine çıkarılması hedefleniyor.

265 ÜRÜNDE GÜMRÜK VERGİSİ İNDİRİMİ
Türkiye ile İran arasında imzalanan ve yılbaşından itibaren yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması ile Türkiye'den 140, İran'dan 125 olmak üzere toplam 265 üründe gümrük vergileri aşağı çekilmişti. Ticari ilişkilerin gelişmesi ile muhtemel sorunların hızla çözülebilmesi amacıyla Tahran'da Türk Ticaret Merkezi'nin kurulması öngörülüyor. Türkiye'nin bu ülkedeki ticaret müşavirliğinin de güçlendirilmesi planlanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...