Oxford'un Le Pen daveti İngiltere'yi ayağa kaldırdı

Oxford'un Le Pen daveti İngiltere'yi ayağa kaldırdı

DÜNYA Haberleri

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen'in Oxford Üniversitesi'nde konuşacak olması İngiltere'de tepkilere neden oldu.

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin lideri Marine Le Pen'in, İngiltere'nin önde gelen Oxford Üniversitesi'nde konuşacak olması tepkilere neden oldu.
Oxford Üniversitesi'nin münazara topluluğu Oxford Union Le Pen'i konuşmacı olarak davet etmesi nedeniyle eleştirildi. Oxford Union ise kararının arkasında durdu.
Londra merkezli "Faşizme Karşı Birleş (UAF)" isimli grup, Oxford Union'ın Le Pen'i konuşmacı olarak davet etmesini "utanç verici" olarak nitelendirerek, davetin geri çekilmesi çağrısında bulundu. Grup, perşembe akşamı Oxford Üniversitesi'nde öğrencilere hitap edecek Le Pen'i, "Le Pen'e Hayır - Bir daha asla!" isimli gösterisiyle protesto etmeyi planlıyor.
Gruptan protestoya ilişkin yapılan açıklamada, Le Pen'in geçen ay tüm dünyayı sarsan Paris saldırılarının ardından teröristlerin davranışlarından Müslüman toplumu sorumlu tuttuğu hatırlatılarak, "Geçen hafta Soykırım Kurbanlarını Anma Günü'nde toplu halde öldürülen 6 milyon Yahudi vatandaşı ve diğerlerini andık. Tüm dünya 'bir daha asla' dedi. Bunun anlamı, faşizm ve ırkçılığa bugün karşı durmaktır" denildi.
Düzenlediği etkinliklere dünyadaki tanınan ve saygın kişileri konuşmacı olarak davet etmesiyle bilinen Oxford Union ise, eleştirilere yönelik yaptığı açıklamada, siyasi olarak "tarafsız" olduklarını vurgulayarak, ancak konuşmacılar gibi üyelerinin de çeşitli görüşlere sahip olduğunu belirtti.
Oxford Union'ın başkanlığını yürüten Lisa Wehden yaptığı açıklamada, "Gönderilen davet, herhangi bir gündemin ya da görüşün onaylandığı anlamına gelmiyor. İfade özgürlüğü ilkesine inanıyoruz ve davet edilen konuşmacılarla aynı fikirde olmayan tüm üyelerimizi etkinliklere katılmaya, konuşmacılara soru sormalarına teşvik ediyoruz. Üyelerimizin konuşmacılarla tanışmasına, kendi kararlarını vermelerine izin veriyoruz. Üyelerin kendilerine soru sormasını kabul etmeyen kişileri davet etmiyoruz. Konuşmasının ardından Marine Le Pen, dinleyicilerin sorularını yanıtlayacaktır" ifadelerini kullandı.
AA muhabirinin Ulusal Cephe Partisi'nden edindiği bilgiye göre, Le Pen'in Oxford Üniversitesindeki konuşması basına kapalı olacak. Ulusal Cephe, Paris'teki Charlie Hebdo saldırısının ardından islamofobiyi teşvik etmekle eleştirilmişti.
Geçen yıl Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Fransa'da birinci sırada yer alan Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen, son bir yıl içinde parti oylarında önemli artış sağladı.
Oxford Union'ın önümüzdeki dönemde konuşmacı olarak davet ettiği isimler arasında aşırı sağcı kimliğiyle bilinen Amerikalı siyasetçi Sarah Palin ve Avrupa Birliği Konseyi'nin eski Başkanı Herman Van Rompuy da bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...