Dolar inişe geçti! Petrol uçtu!

/ Kaynak: İHA
Dolar inişe geçti! Petrol uçtu!

Ekonomi Haberleri  / İHA

Merkez'in kararının ardından dolar 2,40 seviyesinin altına indi. Petrol de 57 doları geçti.

Enflasyon verisi öncesi 2,44'ün üzerini gören dolar/TL Merkez Bankası'nın ara toplantı yapmayacağı açıklaması sonrasında kademeli olarak inişe geçti ve 2,40 seviyesinin altını gördü. Dolar TL karşısında şu sıralar 2,3995 seviyesinden işlem görüyor.

Petrol 57 doları geçti
ABD'de rafineri işçilerinin grevleri ve faal petrol kuyuları sayısının azalmasıyla yükselişe geçen petrol fiyatlarındaki artış bugün de sürdü ve Brent'in varil fiyatı 57 doları da geçti. Böylece, 57.23 dolara kadar çıkan Brent petrolünün fiyatı Cuma gününe yüzde 15 dolayında yükselirken, ABD hafif hampetrolünün fiyatı da 51.55 dolara yükseldi. Analistler, özellikle arz fazlasının oluşmasında önemli etken olarak gösterilen ABD'deki kaya petrolü sahalarındaki kuyuların azalmasında biraz daha artış olduğu taktirde, petrol azı üzerinde etkili olacağı ve fiyatları daha da yukarıya çekebileceği yorumları yapıyorlar. Buna karşılık, petrol üretimini kısmaya yanaşmayan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üyesi ülkelerden temsilciler, mevsimsel etkilere dayandırdıkları arz fazlası nedeniyle fiyatların yeniden toparlanmaya geçmesinin olası görmüyorlar. Türkiye'nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede baz aldığı Brent petrolünün varil fiyatı, geçen yıl Haziran ayındaki 110 dolar dolayındaki düzeyinden yüzde 60'a yakın düşerek 13 Ocak'ta indiği 45.19 dolar ile altı yılın dip düzeyinden işlem gördü. ABD'deki rafinasyon kapasitesinin yüzde 10'unu oluşturan 9 rafineride grev üçüncü gününde de sürerken, grevi sona erdirmeye dönük çalışmalar henüz bir sonuca ulaşamadı.

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...