Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Suç çok ama 'soykırım' yok!

Suç çok ama 'soykırım' yok!

DÜNYA Haberleri

Bosna Savaşı'nda on binlerce Boşnağı katleden Sırplar, Hırvatistan ile karşılıklı başvurdukları 16 yıllık davadan da aklandı.

Eski Yugoslavya'daki savaş suçlarını soruşturan Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Sırbistan ve Hırvatistan'ın Bosna Savaşı'nda karşılıklı olarak soykırım suçu işlemediğine hükmetti. UCM, daha önce Srebrenitsa'da on binlerce Bosnalı erkeği katleden Sırpları bu katliamdan da aklamıştı. UCM'nin Slovak Başkanı Peter Tomka, Sırplar ve Hırvatlar arasında savaş sırasında karşılıklı 'birçok suç' işlendiğini belirtse de iki tarafın da amacının 'soykırım' olmadığını söyledi. Tomka, "Tüm nüfusu yok etme amacı yoktu. Bu iki ülkeye karşı da ispatlanamadı" dedi.
16 YILLIK DAVA
Dava, Hırvatların 1991'de Sırpların Vukovar kasabası ve çevresinde soykırım yaptığı iddiasıyla 1999 yılında UCM'ye başvurmasıyla başladı. Ardından Sırplar da Hırvatların 200 bin Sırp vatandaşı sürdüğünü iddia ederek karşı dava açtı. 1991'de Hırvatların Yugoslavya'dan kopmasıyla başlayan savaş dört yılda 20 binden fazla can alırken, Sırp güçler savaşın başında üç ay içinde Vukovar ve çevresine saldırmıştı. Kasaba tamamen yıkılırken, 10 binlerce Hırvat evlerinden kaçmaya zorlandı. Vukovar kuşatmasından dört yıl sonra Hırvat 'Fırtına Gücü' Sırpların yaşadığı Krajina'yı bombaladı. 20 bin Sırp evlerinden kaçtı. Sırbistan'ın davadan karşılıklı vazgeçilmesi talebinde bulunmasına rağmen Hırvatistan bunu kabul etmemiş savaş suçu işlemiş kişilerin yargılanmasını istemişti.
KAYNAK: STAR


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...