9 bin 915 kişi için Türkiye'ye giriş yasağı

/ Kaynak: AA
9 bin 915 kişi için Türkiye'ye giriş yasağı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak ve Suriye'ye geçmeye çalışanlara dair, "9 bin 915 kişi için Türkiye'ye giriş yasağı konuldu" dedi.

Irak ve Suriye'ye geçmek isteyen yabancı savaşçılarla mücadelede Türkiye ve diğer ülkeler arasındaki işbirliğinin güçlendiğini anlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin sınır dışı ettiği kimselerin kontrol altında tutulması konusunda muhatap ülkelerin alması gereken tedbirler olduğunu ifade etti.
Çavuşoğlu, "Şimdiye kadar, 9 bin 915 kişi için Türkiye'ye giriş yasağı konuldu. Bin 65 kişi ise güvenlik güçlerinin tespiti sonrasında sınır dışı edildi. Sınırdışı edilenlerin yarıdan fazlası hiçbir bilgi gelmeden, güvenlik güçleri tarafından tespit edilip yakalandı. Giriş yasağı konulan 9 bin 915 kişiden ise bin 800'ü interpol üzerinden bildirildi" dedi.
Japon rehinelerin öldürülmesi nbsp;
Bakan Çavuşoğlu, IŞİD'in iki Japon rehineyi öldürmesine değinerek, Japonya'nın süreç devam ederken bu kimselerin kurtarılması konusunda Türkiye'den yardım istediğini ve ilgili birimlerin istihbarat paylaşımı dahil elinden gelen her türlü yardımı yapmaya çalıştığını söyledi.
Bu noktada Japon hükümetine haksızlık yapıldığını kaydeden Çavuşoğlu, "IŞİD, kuralları olmayan bir terör örgütü. Bazen terör karşısında herkes çaresiz kalabiliyor" dedi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin sadece Japonya ile değil diğer ülkelerle de rehineler ve yabancı savaşçılar meselelerinde işbirliği yaptığını belirtti.
Yunanistan'la ilişkiler nbsp;
Yunanistan'daki yeni hükümetle işbirliği yapmak için Türkiye'nin üzerine düşen her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Yunanistan'ın ekonomik ve siyasi açıdan istikrara kavuşması, bizim için de sorunların çözümü bakımından da Kıbrıs müzakereleri bakımından da iyi olur" dedi. Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı'na bir mektup gönderdiğini ve bugünlerde kendisi ile bir telefon görüşmesi yapacağını belirtti. nbsp;
Başbakan Çipras yönetiminin Türkiye'de AK Parti Hükümeti'nin yaptıklarını örnek aldığına işaret eden Çavuşoğlu, Savunma Bakanı'nın liderliğindeki (hükümetin küçük ortağı durumundaki ANEL) partinin ise Türkiye karşıtı ve sağın ucunda olduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, "Popülizm olabilir ama biz tedbirimizi alıyoruz. Ne yaparlarsa karşılığını fazlasıyla veririz ama biz gerginliğin artmasını istemiyoruz" ifadelerini kullandı. nbsp;
Doğu Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmalarına da değinen Çavuşoğlu, bölgede Türkiye'yi dışlayarak atılacak adımların sahada uygulanmasının mümkün olmadığını kaydetti. Çavuşoğlu, "Buna müsade etmeyiz. Burada çıkartılacak gaz ve petrolün satışı da Türkiye üzerinden olur. Bizim önerilerimiz adaletli öneriler" dedi. nbsp;
Kıbrıs'ta Rum tarafının müzakere masasından kalkması konusunda ise Çavuşoğlu, öncelikle Rumların çözüm konusunda kararlı olması gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in artık Annan Planı'nın arkasına saklanıp durmaktan vazgeçmesi gerektiğine işaret ederek, "Masaya dönmesi lazım, Annan Planı geçti, arkasına saklanmasın" ifadelerini kullandı. nbsp;
Fethullah Gülen'in durumu nbsp;
Bakan Çavuşoğlu, Fethullah Gülen konusunda ABD ile temasların devam ettiğini ve bilgilendirme çalışmalarının sürdüğünü belirterek şunları söyledi: nbsp;
"Mahkemenin kararı var, Adalet Bakanlığı'nın kırmızı bülten yayınlama çalışmaları var. Hukuki süreç devam edecek. Bakanlığımız, diplomatik yollardan da mahkemelerin verdiği karar ve kırmızı bültenle üzerine düşen çalışmayı yapacak."
Çavuşoğlu, ABD'nin bu noktada hukuki belge görmek istediğini kaydederek, "Türkiye'de paralel yapının ne olduğu, yaptıkları, hangi adımların atılması gerektiği konuları muhataplarımızla her zaman paylaşıldı. Süreç hukuki belgeler üzerinden devam edecek" dedi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...