Ukrayna'dan Rusya'ya büyük rest!

/ Kaynak: AA
Ukrayna'dan Rusya'ya büyük rest!

DÜNYA Haberleri  / AA

Ukrayna Parlamentosu, Yanukoviç'in "devlet başkanı" unvanını iptal etti. Rusya vatandaşları Ukrayna'ya artık yurt içi pasaportu ile giremeyecek.

Ukrayna Parlamentosu, geçen sene meydana gelen protesto eylemlerinin ardından ülkesini terk eden Viktor Yanukoviç'in "devlet başkanı" unvanını iptal etti.

Parlamentoda yapılan oturumda, Viktor Yanukuviç'in "devlet başkanı" unvanının iptali konusu görüşüldü. 313 milletvekilinin hazır bulunduğu oturumdaki oylamada, 281 milletvekili, Yanukoviç'in "devlet başkanı" unvanının iptal edilmesini öngören kararı onayladı.

Parlamentonun kararında, 25 Şubat 2010'da devlet başkanı seçilen Yanukoviç'in, ülkeden ayrılması üzerine toplanan parlamento tarafından 22 Şubat 2014'te alınan kararla, "devlet başkanlığı yetkilerini anayasaya aykırı olarak bırakması" nedeniyle görevinden azledildiği hatırlatıldı.

Karara gerekçe olarak, Ukrayna makamlarınca hakkında arama kararı çıkartılan Yanukoviç'in cezadan kurtulmak için ülkeden kaçması ve yetkilerini anayasaya aykırı olarak bırakması neden gösterilirken, bir başka gerekçe de Yanukoviç'in çalışmaları sırasında Ukrayna'nın devlet yönetimini, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tehlike altına düşürerek, insan hak ve özgürlüklerini ihlal etmesi olarak açıklandı.

Eski Devlet Başkanı Yanukoviç'in, Ukrayna'nın Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşmasını imzalamasını Kasım 2013'te askıya alması üzerine, başkent Kiev'de protesto gösterileri başlamıştı. Eski yönetimin gösterileri sert bir şekilde bastırma girişiminin ardından, emniyet güçleriyle eylemciler arasında çatışmalar ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Viktor Yanukoviç 21 Şubat 2014'te ülkeyi terk ederek Rusya'ya yerleşmiş, Ukrayna'da geçici bir hükümet kurulmuş, parlamento, Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov'i "devlet başkanı vekili" tayin etmişti.

- Rusya vatandaşları, artık Ukrayna'ya yurt dışı pasaportuyla girecek

Öte yandan, Ukrayna Hükümeti, daha önce kimlik yerine geçen ve ülke içinde kullanılan pasaport ile Ukrayna'ya giriş yapabilen Rusya vatandaşlarının, artık yurt dışı pasaportu ile girmesini kararlaştırdı.

Başbakan Arseniy Yatsenyuk tarafından imzalanan kararla, vatandaşların karşılıklı olarak Rusya ile Ukrayna arasında vizesiz gidiş-gelişlerine izin veren anlaşmanın bazı maddeleri iptal edildi. Buna göre, daha önce ülke içinde kullanılan pasaport ile Ukrayna'ya giriş yapan Rusya vatandaşları, bundan sonra yurt dışı pasaportu ile Ukrayna'ya giriş yapabilecek.

Başbakan Arseniy Yatsenyuk, hükümet kararına ilişkin bugün kabinede yaptığı konuşmada, söz konusu kararın ülkenin Rusya ile sınırlarının kontrolünün pekiştirilmesine ve Ukrayna'nın ulusal güvenliğinin sağlanmasına hizmet edeceğini savundu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...